Сателитните снимки над Билохоривка разкриват разрушенията. Десетки руски танкове, бойни машини и камиони лежат унищожени, някои от които потънали във водите на река Донец. Това е поредното голямо бедствие в тримесечната война на Русия в Украйна.

Данните от проваления опит на руските сили да пресекат реката са зашеметяващи: повече от 485 убити и до 80 унищожени превозни средства.

Докато Русия продължава да крие мащаба на загубите си в Украйна, все повече и повече информация изтича. Разкритията ядосват семействата на руските войници и обезкуражават дори поддръжниците на инвазията.

"Гледам на моето правителство по напълно различен начин след началото на войната", разказа пред "Гардиън" 39-годишната Татяна Ефременко, чийто син Никита Ефременко беше служител на крайцера "Москва", когато той беше потопен при украински ракетен удар преди месец.

Тя все още го издирва.

"Има някои много груби неща, които бих искала да кажа за нашето ръководство, но може би е най-добре да не го направя, защото биха ме вкарали в затвора за това", добавя тя.

В контролираната от Русия Източна Украйна съпруги на бойци се оплакаха пред камера, че мъжете им са били изоставени, докато руските войници се оттегляли през границата близо до Харков.

Киев обяви, че разполага с труповете на хиляди руски войници, но Москва не желае да ги приеме, защото това би я принудило да признае огромния брой загинали във войната.

След като доказателствата за разгрома на Белохоривка достигнаха и до руското общество през последната седмица, дори някои от най-гласовитите поддръжници на войната изглежда губят вяра в мъдростта на военното ръководство на страната.

"Докато не знаем името на "военния гений", който постави батальонна тактическа група край реката и той не отговори публично за това, никога няма да има реформи в армията", пише Владлен Татарзки, псевдонимът, използван от руски блогър и бивш войник, който има повече от 300 000 абонати в "Телеграм".

Той подкрепя войната и стига дотам да се връща към Сталин.

"Как да не си спомним другаря Сталин, който въпреки тежката военна обстановка не се страхуваше да взема трудни кадрови решения? Ако това не бъде направено, никаква мобилизация няма да ни спаси."

Роб Лий е старши сътрудник в Програмата за Евразия на Изследователския институт за външна политика, документира реакцията на руското общество към войната. Той цитира друг популярен блогър, който пише, че е "идиотизъм или саботаж да се направи такава грешка три месеца след началото на войната".

Игор Гиркин, руски командир по време на войната през 2014 г., критикува правителството за инвазията сега.

"Вече казах няколко пъти какво трябва да се направи в настоящата ситуация, вече стана ясно, че нашите сили не са в състояние да нанесат дори ограничено поражение на врага в наземна битка и че трябва да се подготвим за продължителна, трудна, пълномащабна война".

Месец след потъването на "Москва" руското правителство потвърди само смъртта на един член на екипажа и заяви, че други 27 са в неизвестност.

Но семействата на членовете на екипажа настояват, че броят на загиналите може да достигне 200. Много от близките не са получили никакво потвърждение за случилото се с техните съпрузи, братя и синове.

"Никой нищо не ми казва", разясни в интервю Ефременко. "Поискаха да подпиша документ, в който се казва, че приемам, че синът ми е починал и след това искат да ме компенсират за смъртта му. Изпратиха същия документ и на всички родители на останалите изчезнали наборници."

Ефременко каза, че е била в чат в "Телеграм" с повече от 80 членове на семействата на изчезналите. На мнозина е казано да не говорят с пресата и да не обсъждат публично унищожаването на крайцера.

"Те се опитват да купят мълчанието ми, но това няма да се случи", подчерта тя. "Ще търся сина си до последно. Обещах на властите, че няма да говоря публично за сина си, но вече мина месец и хората забравят за "Москва". Хората продължават с живота си, но все още имаме толкова много въпроси без отговор: защо, по дяволите, са били наборниците там? Защо са участвали в бойни действия? Никой не може да ми обясни."

Данните за загубите на личния персонал и превозни средства "може да са истински", каза Майкъл Кофман, директор на изследователската програма за изследвания на Русия в мозъчния тръст на CNA.

За последно Русия публикува данни за жертвите в края на март, като призна, че 1351 руски войници са били убити и 3825 ранени през първия месец на войната. Правителството не е публикувало повече информация за жертвите през последния месец и половина. Уточнило е само, че са "значителни".

Западните оценки са 10 или дори 20 пъти по-високи, като някои предполагат, че Русия е загубила повече от 30 000 войници от началото на войната.

"Числата се хвърлят в широки диапазони и е трудно да се каже какво да се прави с тези оценки или предположения", разсъждава Кофман.

Украинските сили започнаха контраатака, която достигна руската граница близо до Харков. След нея руските войници бяха обвинени, че са изоставили съюзниците си от региона на Донбас в Украйна. На видеозапис, заснет в района на Луганск, се вижда как жени заобикалят местен служител и го молят да помогне на членовете на семейството им.

"Не ги пуснаха на руска територия", каза една жена. "Те не се предадоха. Бяха напълно унищожени."

Описанията съвпадат с някои изображения на мобилизирани военнослужещи от контролираните от Русия територии на Донецк и Луганск, които бяха заснети с леки бронежилетки и пушки "Мосин-Наган", които са морално остарели.

"Те са изправени пред танкове, а имаха единствено пистолети", обясни жената.