Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЕС ще продължи да налага санкции на Русия, за да направи цената на нахлуването в Украйна непоносима за Кремъл.

Засега обаче не е постигнато съгласие за финализиране на шестия пакет от санкции, съобщи върховният представтел на ЕС за външната политика Жозеп Борел след заседанието на Съвет „Външни работи“ в Брюксел в понеделник. Дискусиите отново ще бъдат прехвърлени на постоянните представители на страните членки.

Причината за неуспеха е същата – липса на единодушие за забраната на вноса на руски петрол.

В действителност постигането на съгласие за санкциите изобщо не е било цел на съвета, обясни Борел. По време на дискусиите са били изяснени някои въпроси за затрудненията, пред които ще бъде изправена Унгария. Будапеща не отстъпва в искането си да получи отсрочка за пълния отказ от руски петрол.

Според върховния представител въпросните затруднения могат да бъда измерени във времето за приспособяване към забраната или в цената на това приспособяване. То има две измерения и те били обяснени от външния министър Петер Сиярто.

Едното е промяна на структурата на рафинерията и продължаването на идващия от Средиземно море през Хърватия тръбопровод. Второто измерение е постоянната структурна стойност, свързана с цената на петрола от Русия и на този от други страни, който е по-скъп.

Жозеп Борел обаче каза, че е чул за други, суми, различни от споменатите от Сиярто във фейсбук между 15 и 18 милиарда евро, които уж са необходими на Унгария за отказ от руския петрол и модерниззирането на енергийната й инфракструктура. И изтъкна, че Будапеща е обяснила позицията си не от политическа, а от икономическа гледна точка.

Той не можа да отговори кога може да се очаква да бъде одобрен шестият пакет.

Има обаче и битка между наративите, изтъкна Борел. Русия прехвърля вината за растящия ефект по целия свят не само върху жертвите си като Украйна, но и върху ЕС и Запада. Според нея кризата е последица от санкциите. А в действителност ценовият скок се дължи на войната.

„Когато Русия бомбардира украинските полета, разрушава, изгаря и плячкосва хранителни складове, когато руски кораби блокират черноморските търговски маршрути и украинските пристанища, когато Русия пречи на износа на украинска пшеница, това наистина има отрицателен ефект върху всекидневния живот на хората в Африка и Евразия. И искам да отговоря на всички лидери по света – от Латинска Америка, от Африка, че няма санкции, които да ги засегнат, тъй като никога не сме забранявали износа към трети страни. А ги засяга войната, която Русия води в Украйна“, категоричен бе дипломат номер 1 на Европа.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.