Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Разширяването на НАТО с Финландия и Швеция не представлява пряка заплаха за Руската федерация, тъй като Москва няма проблеми с тези страни. Това обяви в понеделник руският президент Владимир Путин на юбилейната среща на върха на Организацията на Договора за колективна сигурност, която се провежда в Москва, предаде ТАСС.

"Що се отнася до разширяването (на НАТО), включително чрез нови членове на алианса – Финландия, Швеция, Русия няма проблеми с тези държави“, каза руският държавен глава. Следователно в този смисъл експанзията за сметка на тези страни не представлява пряка заплаха за Русия“, каза Путин.

В същото време президентът на Руската федерация предупреди за реакцията на Москва на разширяването на военната инфраструктура на НАТО във Финландия и Швеция.

„Разширяването на военната инфраструктура на тази територия (Финландия и Швеция – б.р.) със сигурност ще провокира нашия отговор“, каза държавният глава.

„Ще разгледаме какво ще бъде това въз основа на заплахите, които ще ни бъдат създадени... Всъщност проблемът се създава от нулата. Ще реагираме съответно на това“, добави той.

Говорителят на Кремъл каза също днес, че присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна, няма да укрепи сигурността на европейския континент, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Убедени сме, че влизането на Финландия и Швеция в НАТО няма нито да укрепи, нито да подобри архитектурата за сигурност на нашия континент", каза Дмитрий Песков, изразявайки тревогата на Москва и обещавайки, че Русия ще следи отблизо последиците, които ще има това за нейната сигурност. "Това е сериозен въпрос, това е въпрос, който буди у нас безпокойство, и ние ще следим много внимателно какви последици ще има присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО в практически план от гледна точка на нашата сигурност, която трябва да бъде гарантирана по безусловен начин".

Песков посочи, че Москва "следи внимателно" изявленията на шведските власти за това, че Швеция няма намерение в случай на присъединяване към НАТО да разполага на своя територия чужди военни бази и въоръжения.

"Нямаме териториални спорове нито с Финландия, нито с Швеция, докато ако Украйна евентуално стане член на НАТО, тогава за Русия би възникнал териториален спор с държава, която членува в алианса", каза Песков.

По-рано днес заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че Финландия и Швеция не бива да хранят илюзии, че Москва просто ще се примири с тяхното встъпване в НАТО, което по думите му ще бъдее грешка с "дългосрочни последствия", предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

"Общото равнище на военно напрежение ще се повиши и предсказуемостта в тази сфера ще намалее. Жалко е, че здравият разум става жертва на някаква фантомна представа за това какво трябва да се прави в създаващата се ситуация. Това е поредната голяма грешка с дългосрочни последствия. Но какво да се прави, такова е нивото на тези, които приемат днес решения в съответните страни", каза високопоставеният дипломат.

По думите му встъпването на двете северни страни в НАТО "променя радикално ситуацията", което е плод на "абсолютно невярното и изопачено възприятие за случващото се в света".

Според Рябков за Русия е "съвършено очевидно", че сигурността на Швеция и Финландия няма да се повиши с влизането им в западния алианс.

"А в каква форма ние ще гарантираме своята сигурност след измененията на натовската конфигурация е отделен въпрос. Всичко ще зависи от това какво ще бъде практическото следствие от очакваното присъединяване на Финландия и Швеция към северноатлантическия съюз", каза  Рябков. "Те - в Брюксел, във Вашингтон и другите натовски столици - не трябва да имат никакви илюзии, че ние просто ще се примирим с това".

Коментари

Пхахаха

Кой пък ви заплашва бе, москвичани?! Толкова смешни станахте. Ако не се бяхте окендзали в Украйна, щяхте да заплашвате фините добезкрай. Вече никой не се съобразява с вас. И смешното е, че наистина никой не ви заплашва, просто вие сте нахални, крадливи, подли и гнусни! Светът трябва да се пази от вашата нация и да си вади поуки от тъпотиите, които сътворихте за всички години!

127 000

орки гледат тревата във Финландия откъм обратната страна от 1939-та насам. Реакцията на този монголоиден тиган? Да прати още! Що слънчоглед поникна в Украйна от тази естествена тор! Те за друго не стават.

путлер капут

"глупавите" Шведи и Финландци смятат, че ще бъдат по-защитени в НАТО и нарушават вековните си неутралитети за да се присъединят към алианса. Грузинците, молдовците и храбрите украинци мечтаят за НАТО. Цяла Европа скоро ще бъде в НАТО. За сметка на това една най-интилигентна нация е на път да сътвори поредната геополитическа простотия, като напусне блока, за да е "неутрално" зависима от 4любовта на путю!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.