ЕС категорично отхвърля и осъжда анексията на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области.

Това се казва в изявление на членовете на Европейския съвет - ръководителите на страните членки.

В момента България е представлявана в Европейския съвет от президента Румен Радев, тъй като правителството у нас е служебно.

Русия поставя глобалната сигурност под заплаха чрез умишлено подкопаване на основания на правила международен ред, нарушаването на правото на Украйна на независимост, суверенитет и териториална цялост.

„Не признаваме и никога няма да признаем незаконните „референдуми“, които Русия подготви, като претекст за това поредно нарушение. Ние никога няма да признаем тази незаконна анексия. Тези решения са нищожни и съответно не могат да произведат никакъв правен ефект. Крим, Херсон, Запорижя, Донецк и Луганск са Украйна. Призоваваме всички държави и международни организации да отхвърлят тази незаконна анексия“, заявяват европейските ръководители.

ЕС е непоколебим в подкрепата си за Украйна и нейния народ. Тя упражнява законното си право да се отбранява срещу руската агресия, за да възстанови изцяло контрола върху своята територия.

Киев има правото да освободи окупираните територии в рамките на международно признаните си граници.

Решимостта на Европа няма да бъде разколебана от ядрените заплахи на Кремъл, военната мобилизация и стратегията на търсенето на фалшиво представяне на украинските територии за руски и предупреждението, че сега войната може да се води на територията на Русия.

„Ще засилим ограничителните ни мерки срещу незаконните действия на Русия. Те ще засилят още повече натиска срещу Москва да прекрати агресивната си война“, уверяват лидерите.