Три различни последствия от инвазията на руския президент Владимир Путин в Украйна бяха в центъра на новините днес. 

Украйна се събуди шампион на музикалния конкурс "Евровизия". Макар българското жури да не подкрепи парчето "Стефания" на "Оркестър Калуш", българската публика и публиката в цяла Европа гласува за тях. А Зеленски обеща догодина да е домакин на следващата в "свободен Мариупол". 

Финландия, след десетилетия неутралност, обяви официално кандидатурата си за член на НАТО. А шведският кабинет потвърди същия ход за Швеция - очаква се официално парламентите на двете съседки да решат тази седмица.

Именно по-малко контакт с НАТО искаше московският диктатор - един от доводите за инвазията. Сега обаче ще има още 1200 км граница с Алианса, въпреки плахия опит на някогашния му съюзник Реджеп Ердоган да затрудни влизането на скандинавците.

Американските танкери с газ, които трябва временно да покрият нуждите на България, пък вече са на път. А правителството работи за още диверсификация на горивата. Така след спирането от страна на "Газпром", надули цените многократно в последната половин година, България започва за пръв път от десетилетия да работи за освобождаване от руската енергийна зависимост.