Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Нуждите на Швеция в сферата на сигурността ще са най-добре гарантирани от членството в НАТО, зави днес министър-председателката на страната Магдалена Андершон, цитирана от Ройтерс

"Най-доброто за сигурността на Швеция и шведския народ е да се присъединим към НАТО. Смятаме, че Швеция се нуждае от официалните гаранции за сигурност, които идват с членството в НАТО", заяви Андершон на пресконференция, след като по-рано партията й се отказа от продължилата си с десетилетия съпротива на присъединяването към Алианса и подкрепи кандидатстване във военния блок след нахлуването на Русия в Украйна.

Ако Швеция е единствената страна в Балтийския район, която не е в НАТО, ще бъдем в много уязвима позиция, отбеляза тя и допълни, че страната ще бъде уязвима по време на процедурата по приемането й. Същевременно Андершон подчерта, че членството в Алианса не бива да пречи на ролята на Швеция в насърчаването на ядреното разоръжаване.

Министър-председателката каза, че утре ще поиска от парламента широка подкрепа за кандидатурата за членство в НАТО.

"Утре ще осигуря широка парламентарна подкрепа в Риксдага за кандидатура на Швеция за членство и след това ще бъдем готови да вземем правителствено решение", заяви на пресконференцията Андершон.

В парламента вече има огромна подкрепа за кандидатура на Швеция за членство. Нейната съседка и близък съюзник Финландия обяви днес, че ще подаде молба за членство.

"Надяваме се да синхронизираме възможно най-добре кандидатстването ни за членство в НАТО с Финландия", каза Андершон.

БТА

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.