Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Властите на прорурския сепаратистки район Южна Осетия в Грузия ще организират на 17 юли референдум за присъединяване към Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ръководителят на района Анатолий Бибилов подписа указ за провеждане на референдум в Южна Осетия. В него се говори и за историческите копнежи на жителите на този грузински район да се присъединят към граничещата Русия.

"Връщаме се у дома", коментира самият Бибилов в "Телеграм" относно референдума. "Настъпи моментът да се съберем веднъж завинаги. Южна Осетия и Русия ще бъдат заедно. Това е началото на една велика нова история", допълни той.

Бибилов  обаче не успя да бъде преизбран на лидерския пост в Южна Осетия на избори, произведени в началото на настоящия месец. Негов приемник ще е Алан Гаглойев. Русия изрази надежда, че той ще съумее да гарантира приемственост в отношенията на Южна Осетия с Москва.

Южна Осетия бе в центъра на руско-грузинска война през 2008 г. В резултат на нея Кремъл призна независимостта на района, както и тази на друг проруски сепаратистки район в Грузия - Абхазия. И на двете територии руската армия разположи военни бази.

През август 2008 г. Русия атакува Грузия, чието правителство се бореше срещу проруските сепаратисти в Южна Осетия, след като те обстреляха грузински села. Сраженията приключиха за пет дни с договорено от ЕС прекратяване на огъня, но загинаха над 700 души. Десетки хиляди кореняци грузинци бяха принудени да напуснат домовете си заради конфликта.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.