Властите на прорурския сепаратистки район Южна Осетия в Грузия ще организират на 17 юли референдум за присъединяване към Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ръководителят на района Анатолий Бибилов подписа указ за провеждане на референдум в Южна Осетия. В него се говори и за историческите копнежи на жителите на този грузински район да се присъединят към граничещата Русия.

"Връщаме се у дома", коментира самият Бибилов в "Телеграм" относно референдума. "Настъпи моментът да се съберем веднъж завинаги. Южна Осетия и Русия ще бъдат заедно. Това е началото на една велика нова история", допълни той.

Бибилов  обаче не успя да бъде преизбран на лидерския пост в Южна Осетия на избори, произведени в началото на настоящия месец. Негов приемник ще е Алан Гаглойев. Русия изрази надежда, че той ще съумее да гарантира приемственост в отношенията на Южна Осетия с Москва.

Южна Осетия бе в центъра на руско-грузинска война през 2008 г. В резултат на нея Кремъл призна независимостта на района, както и тази на друг проруски сепаратистки район в Грузия - Абхазия. И на двете територии руската армия разположи военни бази.

През август 2008 г. Русия атакува Грузия, чието правителство се бореше срещу проруските сепаратисти в Южна Осетия, след като те обстреляха грузински села. Сраженията приключиха за пет дни с договорено от ЕС прекратяване на огъня, но загинаха над 700 души. Десетки хиляди кореняци грузинци бяха принудени да напуснат домовете си заради конфликта.