Грузия и Молдова официално подадоха днес кандидатурите си за присъединяване към Европейския съюз, предаде Франс прес и БТА.

"Грузия е европейска държава и продължава да дава ценен принос за защитата и развитието на ЕС", заяви Иракли Гарибашвили.

По думите му еврочленството е стратегическа цел за Тбилиси.

Управляващата партия "Грузинска мечта" обяви вчера намерението си да внесе кандидатурата си незабавно, след като членство в ЕС бе поискано и от украинския президент Володимир Зеленски.

Нахлуването на Русия в Украйна породи силна тревога в Грузия. Тя също е бивша съветска република и е смятана от Москва за част от нейната сфера на влияние.

През 2008 г. руска военна намеса в Грузия завърши със загуба на контрола на Тбилиси върху две сепаратистки проруски територии.

Молдова: Искаме да бъдем част от свободния свят

Президентката на Молдова Мая Санду подписа документ за присъединяване по време на брифинг в Кишинев.

"Трябваше да изминат 30 години, за да достигне Молдова до зрялата си възраст, но днес страната е готова да поеме отговорност за собственото си бъдеще", обяви Санду, преди да вдигне подписания документ пред телевизионните камери. "Искаме да живеем в мир, просперитет, да бъдем част от свободния свят. Някои решения отнемат време, други трябва да се вземат бързо и решително, като се възползваме от възможностите, които идват с променящия се свят", каза тя.