Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви е готов да свика извънредно заседание на Съвет „Външни работи“ на ЕС, ако до неделя не бъде постигнато съгласие по шестия пакет от санкции новите санкции срещу Русия.

Това съобщи днес говорителят му Петер Стано.

Засега обаче не са изпратени покани за срещата.

„Знаем, че Унгария и други държави от ЕС са силно зависими от руските петролни доставки и трябва да потърсим необходимите решения. Вече бяха очертани насоки за работа“, каза главният говорител на Комисията Ерик Мамер.

Но той не отговори на въпроса на Клуб Z кои страни от ЕС ще бъдат поканени на видеоконферентна среща, която председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен смята да свика. Според Мамер виртуалната среща ще се състои тогава, когато бъде постигнат напредък на техническо равнище.

Пакетът от санкции предвижда пълен отказ от руски петрол. Това трябва да стане постепенно. Отказът от суров петрол трябва да стане факт до 6 месеца, а от рафинирати продукти – до края на годината.

Унгария и Словакия могат да получат отсрочка от по една година, а Чехия – от шест месеца, твърди „Политико“.

Според изданието молбата на България за повече време е била отхвърлена миналата седмица.

Преди три дни Радослав Рибарски – председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание, съобщи, че България все още не е получила отговор на молбата си за отсрочка от две години.

„Комисията няма правомощия да прави отстъпки“, отговори Мамер на въпрос на Клуб  Z дали от Брюксел е изпратен отговор до София.

Говорителят уточни, че предложението за санкциите е направено след съгласуване с държавите. И това на този етап се обсъжда от посланиците на страните членки. Но ЕК не коментира неприключили преговори.