Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен смята да свика видеоконференция с ръководителите на Унгария и другите страни членки на ЕС, несъгласни със сроковете за пълен отказ от руски петрол, съобщи „Политико“.

Изданието не назовава имена на други държави. Но се знае, че сред недоволните са България, Чехия и Словакия.

Видеоконференцията трябва да се състои в рамките на това денонощие.

Фон дер Лайен се върна с празни ръце от посещението си в Унгария в понеделник, пише „Политико“. Тя отиде там да разговаря с премиера Виктор Орбан, който, изглежда, няма намерение да прави никакви отстъпки. И по този начин не може да бъде одобрен предложеният миналата седмица от ЕК шести пакет от санкции срещу Русия.

Той предвижда пълен отказ от руски петрол до 6 месеца, а от рафинирани продукти – до края на годината. Унгария и Словакия, които са почти изцяло зависими от руски доставки, ще получат отсрочки от една година, а Чехия – от шест месеца.

България не получи отсрочка, макар че също я искаше.

Високопоставен чиновник от ЕК, пожелал анонимност, твърди, че посещението на Фон дер Лайен в Будапеша не е целяло постигане на споразумение. То обаче било полезно за разбиране на унгарската позиция.

Не се очаква днес отново да се събенрат постоянните представители на страните членки наа ЕС в Брюксел. Миналата седмица те дискутираха безуспешно три дни в опит да дадат зелена светлина на шестия пакет, който след това трябва да бъде одобрен от Съвета на ЕС. Посланиците ще се съберат най-рано утре.