Дългогодишната репортерка на бТВ по военни теми Габриела Наплатанова бе назначена днес от президента Румен Радев за член на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Това става ясно от съобщение на прессекретариата на държавния клава за издадения указ.

Наплатанова-Русева има магистърска степен от Факултет по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски”, където завършва със специалност „Връзки с обществеността”. В същия факултет е хоноруван преподавател в периода 2015 - 2017 г. Има обучения по програмата IREX на Държавния департамент на САЩ и Европейския център за сигурност „Джордж Маршал“, както и участия в множество медийни програми на американската мисия в НАТО, описват от "Дондуков" 2.

През 2019 г. защитава дисертация на тема „Управление на медийните ефекти и медийните операции по време на въоръжен конфликт” във Военна академия „Г. С. Раковски”, факултет „Национална сигурност”.

Тя е старши репортер в бТВ Медиа Груп, част от редакцията на „Новини и актуални предавания” от самото създаване на телевизията през 2000 г. Отразява теми, свързани с вътрешната и външната политика на България, проблеми в сферата на сигурността и отбраната, въоръжени конфликти на Балканите, Ирак и Афганистан.

Автор е на няколко десетки документални проекти на външнополитически и военни теми, свързани с НАТО, киберсигурността, защитата на данните и проблемите на бежанците.

Носител на многобройни награди и отличия за журналистическата си работа и документалните си проекти в 25-годишната си телевизионна кариера. Владее английски, ползва френски и руски език. Омъжена с две деца.

"Приех предизвикателството да бъда част от СЕМ и благодаря на президента Румен Радев за оказаното доверие.

Надявам се да създадем силен екип с останалите членове на Съвета и да отговорим на сериозните очаквания към работата на медийния регулатор", обяви и самата Наплатанова в профила си във фейсбук.

Попълнен

Наплатанова е съпруга на летеца и бивш колега на Радев - ген. Николай Русев, командир на трета Изтребителна авиационна база "Граф Игнатиево".

В медийния регулатор тя сяда на мястото на Бетина Жотева, назначена от президента (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев.

С указа за назначаването й обмяната на част от състава на СЕМ приключи. Миналата седмица парламентът избра Пролет Велкова (предложение на "Демократична България") и Симона Велева ("на Продължаваме промяната") за нови членове на медийния регулатор. А междувременно старият състав стартира процедурата за избор на нов генерален директор на Българската национална телевизия. Мандатът на Емил Кошлуков изтича през юли. 

В СЕМ, назначени при предходната "ролетка" са Соня Момчилова (от президентската квота, в случая - на Радев) и Галина Георгиева, избрана през 2019 г. по предложение на управляващите тогава с гласовете и на ДПС.

Още членове?

Както Клуб Z писа управляващите готвят законово изменение, с което съставът на медийния регулатор ще се разшири с още двама души и така окомплектован подновеният СЕМ ще избере новия титуляр на обществената медия. С готвените изменения в Закона за радиото и телевизията се предвижда СЕМ да стане 7-членен орган, при 5- сега, като се предвижда проектът да бъде внесен в спешен порядък, преди избора на нов генерален директор на БНТ.

Така със свои членове в регулатора може да се "обзаведат" и "Има такъв народ" и БСП. ИТН предложи за такъв Мартин Карбовски, но той се отказа сам заради негативната обществена реакция, а левицата реши да не участва в тази "битка".