Окончателно - парламентът ще избира между трима кандидати за членове на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Днес изтече крайният срок за номинациите, като тази на "Продължаваме промяната"  бе внесена на ръба - в 18 ч. Забавянето дойде заради проточилото се цял ден изслушване, обсъждане и гласуване в групата на ПП на двете кандидатки на партията - конституционалистът и експерт по медийно право Симона Велева, която е и парламентарен секретар на Министерския съвет, и бившата тв водеща по БНТ Искра Ангелова, която стана съветник на депутатката от ПП и член на медината комисия Мирослава Петрова.

В крайна сметка формацията се спря на Симона Велева.

Вчера от партията на Слави Трифонов номинираха за член на медийния регулатор бившия тв водещ със спорна репутация и Мартин Карбовски, което предизвика вълна от възмутени реакции. Така тази сутрин Карбовски обяви, че сам се отказва от номинацията. Изненадващо обаче днес от формацията взеха решение да не предлагат име за регулатора.

Номинирана, от името на "Демократична България", пък бе още вчера бе дългогодишната радиоводеща Пролет Велкова.

От БСП в крайна сметка взеха решение да не издигат свой кандидат за медийния регулатор на този етап.

Това обаче решиха да направят от "Възраждане", като внесоха в деловодството днес името на журналиста Тодор Беленски. Той обаче на практика няма шансове.

На 27 април изтичат мандатите на председателката на СЕМ Бетина Жотева (президентска квота - в случая назначена от Росен Плевнелиев) и на София Владимирова и Розита Еленова (квота на Народното събрание). Изборът на парламента за неговата квота трябва да се състои на 3 май.

Така сега НС ще трябва да вземе решение кои двама от общо тримата номинирани ще влезе в медийния регулатор, който скоро трябва да обяви процедура за избор и на генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Опасенията на коалиционните партньори на "Има такъв народ" до последно бяха, че от партията на Трифонов ще искат да "овладеят" телевизията именно чрез парламентарните квоти и така на практика да имат свои хора при избора на наследника на Емил Кошлуков (ако не и самия Кошлуков), за чието предсрочно отстраняване председателят на медийната комисия и на групата на ИТН в парламента Тошко Йорданов отдавна настоява. 

Въпреки че засега тези опасения изглежда са "замразени", заради отказа на ИТН да внесе имена за СЕМ, се очертава ново коалиционно разделение - при гласуването на кандидатите. Засега е ясно само, че ПП и ДБ ще подкрепят взаимно кандидатите си. От БСП имат някои съображения относно Велкова, а как ще гласува ИТН засега не е ясно. Така може да се окаже, че отново опозицията ще има крайната дума. Но засега изглежда като Симона Велева и Пролет Велкова да са сигурните нови членове на медийния регулатор.

Изборът на генерален директор на БНТ

СЕМ е органът, който провежда конкурсите за титулярите на обществените радио и телевизия и взима решение с обикновено мнозинство от 5-членния си състав. Най-късно на 5 май регулаторът трябва да отвори процедурата по избор на нов генерален директор, тъй като мандатът на сегашния изтича на 5 юли.

Ако някой има амбицията да "овладее" БНТ обаче, то трябва се договори и с президентската квота, и с опозицията. Държавният глава Румен Радев вече има един свой член в медийния регулатор. Миналата година той назначи Соня Момчилова. Сега трябва да назначи още един, като неофициално се спрягат имената на бившия червен депутат и говорител на служебните правителства на държавния глава Антон Кутев, както и на бившата председателка на Съвета и кореспондент на БНТ в Германия Мария Стоянова. В момента Кутев е парламентарен секретар на "Дондуков" 2.

В регулатора в момента е и Галина Георгиева, избрана през 2019 г. по предложение на управляващата тогава ГЕРБ - с гласовете и на ДПС. А както стана ясно, за избора на генерален директор са нужни 3 от 5 гласа в СЕМ.

Засега като кандидати се спрягат Крум Савов, Камен Воденичаров (като близки до ИТН), Асен Григоров (близък до ПП), Веленин Петков (близък до ДБ) и познатите и от предишни конкурси Сашо Диков и Сашо Йовков. Самият Кошлуков посочи пред Клуб Z, че все още не е решил дали да се кандидатира пак.

Разширяват състава на регулатора

Иначе, управляващите смятат, но след избора на нов генерален директор на обществената телевизия, да внесат законови изменения, с които съставът на СЕМ да бъде увеличен с още двама души. Тогава се очаква вече и левицата да внесе своя номинация, а вероятно и "Има такъв народ".