Украинското оперативно командване „Юг“ публикува днес видеозапис, показващ удари по няколко обекта, включително унищожаването на руски десантен катер близо до Змийския остров, предаде „Гордон“.

Граничният остров край Одеса се прочу, след като граничарите, които го пазеха още в първите дни на войната, отказаха да се предадат на руските окупатори с фразата: "Руский военный корабль, иди на*уй."

„Упоритостта на рашистите, с която приемат поканата: „Добре дошли в ада!”, е впечатляваща. Чернобаевка вече се превърна в легендарна печка за орките... Змийският остров не е просто нов увлекателен сериал, чупещ рекорди по брой и мащаби. Той беше един от знаковите обекти в началото на това нашествие, той стана символ на здравата скала на нашата непреклонност, в която се разбиват упоритите усилия на противника“, пише командването.

От „Юг“ не посочват кога и как е унищожен корабът. Според Defense Express става дума удар от дрона „Байрактар“.

Унищоженият съд е десантен катер на Руската федерация от серията 11770 "Серна".

Съдейки по видеозаписа на катера е имало руски военнослужещи по време на удара.

Десантен катер "Контраадмирал Оленин" от серията 11770 "Серна". Снимка Уикипедия

11770 "Серна" е серия от руски високоскоростни десантни кораби на въздушна възглавница. Те са предназначени за излизане на брега и извеждане на бойна верижна, колесна и друга военна техника с обща маса до 45 тона. Побират и над 90 въоръжени десантчици. Катерите се движат със скорост от 30 възела, което е по-бързо от корабите от този клас.