Съветът за сигурност на ООН публикува първото си изявление относно войната в Украйна, но не използва думите „война“, „конфликт“ или „инвазия“. Вместо това изявлението „изразява дълбока загриженост относно поддържането на мира и сигурността в Украйна“ и изразява „силна подкрепа“ за генералния секретар Антонио Гутериш в търсенето на мирно решение на „спора“.

Имайки предвид, че Русия е член на Съвета, това е все пак голям пробив в многостранната дипломация.

Ето и другите по-важни събития от войната от последните часове:

Президентът на Украйна Владимир Зеленски каза, че южният пристанищен град Мариупол е „пример за изтезания и глад, използвани като оръжие за война“. В обръщение към британската неправителствена организация за политически анализи "Чатъм хаус" той каза, че е „избран за президент на Украйна, а не на мини-Украйна“ и че Русия трябва първо да се върне на територията, която държеше преди нахлуването си на 23 февруари, ако мирните преговори успеят. Той също така обвини Русия в „откровен ядрен шантаж“ по време на речта.

Операциите по евакуация на цивилни граждани продължават от обсадения южен град Мариупол, като 40 граждани са спасени в петък, потвърди президентът на Украйна Владимир Зеленски в последното си национално обръщение. Три автобуса за евакуация напуснаха обсадения завод за стомана Азовстал в украинския пристанищен град Мариупол в петък според съобщения на руските медии. Автобуси, превозващи 25 цивилни, включително деца, бяха изведени от завода в лагер в контролирания от Русия град Безимен. Около 200 цивилни, заедно с украински бойци от съпротивата, остават в капан в подземни убежища в огромния индустриален комплекс.

Вашингтон обяви, че изпраща още оръжия на Киев. Последният пакет от военна помощ на САЩ за Украйна, обявен от президента Джо Байдън в петък, е на стойност 150 милиона долара, потвърди държавният секретар Антъни Блинкен. Последният транш включва 25 000 артилерийски снаряда 155 мм, както и противоартилерийски радари, оборудване за заглушаване, полево оборудване и резервни части. С тази пратка военната помощ на Вашингтон за Киев след началото на руската инвазия вече е на обща стойност около 3,8 милиарда долара, каза Блинкен.

Германия също ще изпрати седем самоходни гаубици в Украйна в допълнение към петте артилерийски системи, които холандското правителство вече е обещало, каза германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт. PzH 2000 е едно от най-мощните артилерийски оръжия в инвентара на Бундесвера и може да поразява цели на разстояние от 40 км.

Правителството на Обединеното кралство заяви, че ще даде на Украйна 287 мобилни генератора в допълнение към 569 генератора, които беше дарило по-рано.

41 украински войници и цивилни, заловени от Русия, сред които 11 жени и духовник, бяха освободени при нова размяна на пленници, каза вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук в изявление в Telegram.

Американски служители заявиха, че са споделили информация за местоположението на руския военен кораб "Москва" с Украйна преди потъването му миналия месец - нова демонстрация на близката подкрепа на разузнаването, която Киев получава от Вашингтон. Говорителят на Пентагона Джон Кърби обаче отклони въпросите дали САЩ са предоставили информация на Украйна, която е помогнала на военните лидери да се насочат към руски генерали, вместо това каза, че Украйна „взема решенията“, когато става въпрос за това как те използват американски разузнавателни данни.

Руското външно министерство заяви, че е извикало посланика на Великобритания в Русия Дебора Бронерт, добавяйки, че е протестирало категорично във връзка с новите санкции на Обединеното кралство срещу руските медии. Русия ще продължи да реагира "сурово и решително" на всички санкции, наложени от Обединеното кралство, се казва в изявление на министерството.

Руските войски се опитват да обкръжат и щурмуват Северодонецк, най-източният град в Украйна, държан от Киев, каза местен служител. Превземането на Северодонецк би било тактически успех за руската армия, която пренасочи усилията си върху превземането на целия източен Донбас.

Владимир Путин ще изпрати предупреждение за „Страшния съд“ на запад, когато води празненствата на 9 май. На Деня на победата на Русия в понеделник, прелетът над катедралата „Свети Василий Василий“ ще включва командния самолет Ил-80 „Страшния съд“, който ще превозва висшия състав на Русия в случай на ядрена война, съобщи руското министерство на отбраната.

"Амнести интернешънъл" заяви, че има убедителни доказателства, че руските войници са извършили военни престъпления в района на Киев през февруари и март. Цивилните са били подложени на „безразсъдни стрелби и изтезания“ от ръцете на руски сили, докато са окупирали район извън украинската столица, включително град Буча, в ранните етапи на инвазията, се казва в доклад на правозащитната група.

Италианските власти са заловили яхта, свързана с руското правителство, за която се смята, че принадлежи на руския президент Владимир Путин, според съобщение на Министерството на икономиката и финансите в петък