Откриваме нови случаи на изнасилвания в Буча, включително и на деца. Това се твърди в съобщение на министерството на вътрешните работи на Украйна, публикуван на 28 април, предаде "Укринформ".

"Вчера (сряда) в Буча бяха изследвани 10 населени места. Въз основа на резултатите бяха установени и документирани нови конкретни факти за сексуални престъпления, извършени от руски окупатори. Полицията обработва и информация за възможни случаи на изнасилване, включително на деца", се казва в съобщението на министерството.

 

Зам.-министърката на вътрешните работи Катерина Павличенко ръководи работата на Националната полиция на Украйна по идентифициране и разследване на сексуалните престъпления, извършени от руснаците. Според нея всеки ден се документират нови военни престъпления.

"Разказваме на света за жестоките факти от насилието срещу цивилното население на териториите, които са били под окупацията на руските нашественици. Жертвите и свидетелите се нуждаят от помощ и подкрепа, включително психологическа. Нашата задача е да идентифицираме тези лица и да им окажем необходимата помощ", посочи Павличенко.

Специалната група, която изследва и документира престъпленията, вече втора седмица действа в Киевската област.

"Специалистите в групата имат съответен опит в работата с жертви на насилие, както и работата с деца. Полицейски служители и психолози общуват с местни жени, деца, мъже, възрастни хора, обясняват как и къде да потърсят помощ", съобщава министерството.