Руският бизнесмен и собственик на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин вербува хиляди затворници за войната срещу Украйна, предаде "Гордон".

В сряда екипът на Алексей Навални публикува видео в канала си в "Телеграм", в което се твърди, че Пригожин, познат също и като "готвачът на Путин", лично набира затворници от една от колониите на Република Марий Ел за войната с Украйна.

На клипа се вижда как мъж, който прилича на Пригожин, стои пред редица мъже в затворнически униформи, и обяснява условията за изпращането на война. Осъдените, които се съгласят да участват във военни действия, ще останат на фронта шест месеца; ако такъв наемник е на възраст под 22 години, тогава е необходимо писменото съгласие на роднини; по време на службата са забранени грабежите, консумацията на алкохол и наркотиците, "сексуалните контакти" с местното население, както и "отстъплението и предаването". Дезертирането се наказва със застрелване на място.

За тези затворници, които останат живи след шест месеца, вербовчикът обещава помилване или, при желание, продължаване на военната служба. Според някои доклади около двеста осъдени са се съгласили на предложението да отидат на война в замяна на помилване, предава руската версия на "Свободна Европа".

По-рано в медиите многократно се появи информация за набирането на руски затворници за участие във военните действия на територията на Украйна, както и за това, че Евгений Пригожин лично участва в издирването на наемници. По-специално се съобщава за посещенията му в три колонии в района на Иваново, където той успял да вербува 650 души, както и в две колонии в Ростовска област, след което около хиляда наемници се присъединили към "Вагнер". Твърди се, че Пригожин казал на затворниците, че по време на военните действия могат да правят с украинците "каквото си поискат и няма да получат нищо за това".

Бизнесменът коментира видео на Навални на страницата на собствената си компания Concord. 

"Тези, които не искат в ЧВК да се бият затворници, които говорят на тази тема, които не искат да правят нищо и по принцип не харесват тази тема - пращайте децата си на фронта. Или ЧВК заедно със затворници, или вашите деца - сами решавайте", се казва в публикацията.

Пригожин каза още, че ако самият той бил затворник, би "мечтал да се присъедини към приятелския екип" на "ЧВК Вагнер", "за да може не само да изкупи дълга към Родината, но и да го изплати с отмъщение."

Новината за решението на Пригожин да наеме затворници бе коментирана и от активистката и ръководителка на фонда "Рус Ситинг" Олга Романова.

"Вземат, когото намерят, но предпочитат убийците и тези, които са се занимавали с грабежи. Те също така приемат онези, които са влезли в затвора за причиняване на тежка телесна повреда. Станаха братя и с хора, които са били осъдени за изнасилване, но те са в отделен отряд".

Романова посочва, че в руските редици се е присъединил "маниак", който "има канибализъм в портфолиото си". Според нея "Вагнер" е подела кампания за набиране на "пушечно месо" и вече минава "втори и трети път" през затворите.