Премиерът Кирил Петков, който пристигна тази сутрин в Киев с нощен влак от Полша, и бе заведен да разгледа разрушените от руската армия градове Бородянка и Буча, заяви на журналистите, че повече няма да убеждава лидерката на БСП Корнелия Нинова да се даде военна помощ на Украйна и да прави опити коалицията да има единна позиция по въпроса. Вместо това предложението за военна помощ ще се вкара в парламента, а "Продължаваме промяната" (ПП) ще гласува "за".

Това е коренна промяна на мнението на управляващата партия, която с бюрократични врътки бавеше в Комисията по външни работи в парламента проекторешенията за даване на военна помощ, внесени от "Демократична България" и ГЕРБ, а депутати от ПП внесоха контрапроект, предвиждащ неясна никому "техническа помощ за защитни цели".

 
Днес обаче, час преди срещата на Кирил Петков с украинския президент Володимир Зеленски, мнението на ПП е променено, военна помощ ще бъде дадена.

"Ние сме се събрали коалиционните партньори три от четири (с него са Атанас Атанасов от ДБ и Станислав Балабанов от ИТН). Аз поемам ангажимент, че още другата седмица "Продължаваме промяната" ще гласува в парламента за военна помощ.

Тази реторика, която чуваме от няколко месеца, да не даваме военна помощ, за да има по-бързо мир - ако това е цената на мира, Русия да продължава да стреля и Украйна да не може да се отбранява, искаме ли го този мир? Може ли да си легнем спокойно? Това не е битката на Украйна, това е цивилизационен избор. 

Ако някой беше казал по време на Априлското въстание - ами най-добре е това въстание много бързо да свърши, тези хора да нямат възможност да се защитават, това позиция ли е?", попита Кирил Петков реторично. 

След като сравни нападенията на Русия над Украйна с Априлското въстание, също толкова удачно премиерът каза, че разрушен жилищен блок в Бородянка му прилича на блок в столичния жк "Младост". Вероятно Кирил Петков не е имал предвид, че блоковете в "Младост" приличат на ударени от руската армия, а че това може да се случи и на някой от тях, но сравнението не бе разбрано и пояснено.

Спирането на руския газ не ни изненада, заяви още на украинска земя Кирил Петков. Ние нямаме да плащаме в рубли и няма да плащаме на страни, които не са по договор, зарече се той. 

Премиерът съобщи, че у нас има 114 акедитирани дипломати на Русия след изгонването на последния транш срещу 10 служители на посолството ни в Москва. 

"Чудя се тези хора какво правят в България. Бих искал да имаме по-симетрично представителство", заяви той.

Петков заяви, че партия "Възраждане" си казва официално, че подкрепя Русия.

"По-опасно е тези, които не се заявяват ясно. За президента няма да коментирам, според мен вчерашното му изказване може би е някъде от неразбиране на ситуацията", каза още Кирил Петков.

Той каза, че е уверен, че разногласията няма да бутнат кабинета. 

"Тези, които ги е страх да не отидат в затвора, искат да падне кабинетът, които имат джипове в гаража", каза още премиерът, посочвайки така пиарката на Бойко Борисов - Севделина Арнаудова, в чийто семеен гараж бе открит джип на строителя на "Турски поток" на българска територия - "Аркад".

 
Освен от двама представители на двете формации коалиционни партньори ДБ и ИТН, премиерът е придружаван от началничката на кабинета си Лена Бориславова (ПП) и от военния министър Драгомир Заков (ПП), който досега в публичните си изявления поддържаше тезата, че няма как да дадем изтребители или системи от противовъздушната ни отбрана.
 
 
Петков ще се срещне със Зеленски, след което ще се отбие на работно посещение в Букурещ на път за България.