Българската позиция се решава в София, а не в Киев, каза днес президентът Румен Радев. И така едно към едно повтори по-раншно изказване на лидерката на БСП Корнелия Нинова. За разлика от предишни свои по-витиевати позиции по темата за военна помощ за Украйна, днес той направо каза - "категорично не". Обяви се и против посещението на премиера Кирил Петков в Киев, отново в пълна хармония с Нинова и БСП.

Според него преди да тръгват да спасяват света, българските политици било добре да погледнат хилядите бедстващи в страната.

По най-актуалната тема за спирането на газа от Русия за България той остро нападна правителството като го призова да каже чии интереси защитава - българските или нечии други, и отново вкара мотива за появата на нов посредник.

"Правителството трябва да отговори на няколко въпроса - защо само на България и на Полша се спира газът? Спира ли се на Австрия, Германия, да речем...Те как плащат и как гарантират своята енергийна сигурност? (Радев не се доуточни, но остави впечатление, че има предвид "информацията", че Австрия плаща вече с рубли. Това впоследствие се оказа невярно, фалшива новина, която бързо беше опровергана от властите във Виена - бел. ред).

"Резервиран ли е достатъчен капацитет за доставки от Гърция и други страни? Защото, ако не е резервиран, ще видим да загряват, както говорих преди време, посредници. Да, навярно ще намерим алтернативно решение, но това ще изисква и време, и средства, и означава много по-високи цени", коментира Радев.

След което продължи с наблюдението, че България не е успяла да осигури истинска диверсификация.

И добави: "Това, което става с доставката на газа, ще бъде истински тест за европейската солидарност - как ЕС ще помогне на енергийно най-бедните държави".

На въпрос дали вижда необходимост от оставки думите му бяха: "Правителството дължи отговори на гражданите чии интереси обслужва, техните или нечии други".

"Крайно време е правителството да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българският интерес и в своята политика се води от българския суверенитет", продължи той.

Радев се обяви категорично против доставянето на военна помощ за Украйна.

"Това означава стъпка към прякото въвличане на България в този конфрикт. Виждаме, че призивите за прекратяване на конфликта, за мир заглъхват. На тяхно място ексалира войнствната реторика."

"Излизат вече и редица разкрития къде отиват българските оръжия и аз недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт", добави Радев.

Той повтори няколко пъти, че България трябва да бъде част от усилията за мир, че удължаването на конфликта носи пагубни последствия в много измерения.

"Ако победата означава самоунищожение и икономическа ликвидация на Европа, то ние стремително вървим в тази посока."

"Рисковете за България се повишават. Отдавна призовавам за внимателно отношение към този конфликт, който влияе пряко върху живота и багосъстоянието на българите, особено на живота на българите в Украйна", добави.

В коментар за призива на премиера Кирил Петков да се дарява за оръжия за Украйна, Радев надълго и нашироко обясни той самият колко обича да дарява и колко често го прави. Но за нуждаещи се в България.

"Според мен политици, които губят чувствителност към проблемите на своя народ, не могат да помогнат и на други народи... Преди да тръгват да спасяват света, българските политици било добре да погледнат хилядите бедстващи в страната", каза още като заложи на известен популистки мотив.