Главният прокурор публикува обръщнение към хората, работещи в Спецпрокуратурата.

"Можете да се гордеете с работата си, а трябва да се срамуват тези, които направиха всичко това", казва той към работещите, като не е много ясно в какъв формат се е обърнал към тях.

Подчертава се, че изказването му, за което не са предупредени медии, е към "прокурорите, следователите и съдебните служители от Специализираната прокуратура", т.е. - без съдиите.

Той разкрива, че в следващите дни предстои прознасяне на Конституционния съд по негово искане, защото приетият вчера закон е "лустрация на магистрати" (явно има предвид, че в следващите дни ще е внасянето - едва ли произнасянето, което е доста бавен процес, б.р.).

Гешев казва още в монолога си:

"Можете да се гордеете, че изпълнихте това, което очакваха българските граждани – реална борба с организираната престъпност, тероризма, а в последните години и с корупцията.

Постигнати са безспорни резултати. Те са безспорни и за европейските ни партньори. Закриването на тези структури е резултат от това, че те работят. Очакваше се те да не работят. Вие опровергахте това и в някаква степен сте “виновни”, каза Иван Гешев.

“Виновни” сте за това, че си свършихте работата и направихте очакваното от българските граждани. “Виновни” сте, че не оправдахте очакванията на някои, да ги наречем политици, че всичко ще продължи по стария начин и сте “виновни” за това, че застрашихте сериозни финансови интереси на хора с влияние, включително вероятно и политическо.

Гордея се, че ви познавам и че съм бил част от Специализираната прокуратура. Ръководството на прокуратурата стои твърдо зад вас и ще продължава да ви подкрепя.

За съжаление цената от всичко това, което ще се случи, ще платят българските граждани. А цената е регрес в борбата с престъпността, връщане на нива отпреди 2006 г., приключване безславно на всички важни дела в досъдебна и съдебна фаза.

Клуб Z напомня, че за 11 години от съществуването си спецпрокуратурта не е постигала нито една осъдителна присъда срещу министър, зам.министър, шеф на държавна агенция, фонд или лице от подобен ранг... 

Най-близо до това е присъда срещу Румен Овчаров - но на две инстанции. Тя изобщо не е стигала до ВКС.

Сред най-често сочените "успехи" е и делото срещу Нено Димов което обаче цикли на първа инстанция.