Лидерката на БСП, която в момента е и икономически вицепремиер и министър, нападна безпрецедентно остро президента Румен Радев след негово изказване от по-рано през деня относно темата с българския износ на оръжия и предполагаемото им достигане до Украйна. Във фейсбук публикация Корнелия Нинова призовава държавния глава да обясни за "метаморфозата си от вдигнат юмрук срещу Борисов до пълния ви синхрон" и настоява:

"Ще трябва да обясните на левите хора защо така яростно нападате собственото си отроче -"Продължаваме промяната", което създадохте, за да убиете БСП".

Нинова, която като министър отговаря за военно-промишления комплекс, се е подразнила на днешните думи на Радев, а именно: "Излизат вече и редица разкрития къде отиват българските оръжия и аз недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт".

Става дума за полемиката, която се породи около справката, предоставена от нея до депутати от ГЕРБ по линия на парламентарния контрол, от която е видимо, че от началото на инвазията в Украйна до средата на април България е изнесла оръжия за европейските страни на три пъти по-голяма стойност в сравнение със същия период на миналата година. Въз основа на тази справка лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини правителството в лицемерие - бил убеден, че тези оръжия стигат до Украйна чрез страните крайни получателки при сделките с България, докато заради БСП кабинетът не може да вземе решение за официално изпращане на така исканата от Киев военна помощ.

Вчера Нинова обоснова това със забуксувалата в изборната 2021 г. работа на междуведомствената комисия по експортен контрол. Така за началото на 2022 г. се били натрупали около 120 сделки за одобрение. Така и не стана ясно защо комисията не е работела, след като имаше две служебни правителства, но Нинова днес пита Радев:

"Г-н Радев, искате аз да обясня на левите хора какво става с българското оръжие, но ще трябва вие да обясните на тези, които два пъти ви издигат и избират за президент какви договори за износ на оръжие е подписало вашето служебно правителство. Защото и сега разрешения за износ се издават въз основа на подписаните тогава. И много добре знаете, че дестинациите и тогава, и сега са същите - над 50 държави и нито една не е Украйна". 

По повод на последното самата министърка на няколко пъти допуска, че е възможно страните крайни получателки да предоставят българските военни стоки на Украйна, което не се проследява от наша страна.

Днес държавният глава бе критичен към правителството и по отношение на сагата с това спира ли Русия газа за България или не и пак напомни старата си теза - че може да се отваря място за посредници при доставките - теза и на Бойко Борисов. "Правителството трябва да отговори на няколко въпроса - защо само на България на Полша се спира газът? Спира ли се на Австрия, Германия, да речем...Те как плащат и как гарантират своята енергийна сигурност?  Резервиран ли е достатъчен капацитет за доставки от Гърция и други страни? Защото, ако не е резервиран, ще видим да загряват, както говорих преди време, посредници", заяви той. 

Персонално разкритикува и премиера Кирил Петков за кампанията му всеки българин да дари по една заплата за воената помощ за Украйна. Което е предизвикало социалистическата лидерка да обобщи:

"Ще трябва да обясните на левите хора защо така яростно нападате собственото си отроче -"Продължаваме промяната", което създадохте, за да убиете БСП.

И най-вече да обясните метаморфозата си от вдигнатия юмрук срещу Борисов преди година до абсолютния ви синхрон днес."

Припомняме, че по време на предизборната кампания левицата на няколко пъти атакува Радев за политинженерство, а после обясняваше, че няма напрежение между "Дондуков" 2 и "Позитано" 20. На последния конгрес на партията пък Нинова обвини новите "месии", вече коалиционни партньори на БСП - ПП, за изборната си загуба.