През април 2021 г. руската служба за финансово разузнаване провежда среща в Москва с регионалния шеф на най-голямата криптоборса в света - "Байнанс" (Binance), разказва Ройтерс в специален материал. Руснаците искат "Байнанс" да се съгласи да им предоставя клиентски данни, включително имена и адреси, за да им помогне да се борят с престъпността, разкриват текстови съобщения, изпратени от представител на компанията до негов бизнес партньор.

По това време агенцията, наричана "Росфинмониторинг" или само "Росфин", се опитва да проследи милиони долари в биткойни, събрани за арестувания руски опозиционен лидер Алексей Навални, споделя започнат източник. Навални, чиято организация "Росфинмониторинг" добавя същия този месец в списъка на терористичните организации, твърди, че даренията се използват, за да се осветли корупцията на правителството на президента Владимир Путин.

Шефът на "Байнанс" за Източна Европа и Русия Глеб Костарьов приема исканията на "Росфин" и се съгласява да им предоставя клиентски данни, сочат текстовите съобщения. Пред бизнес партньора си той признава, че в случая "не е имал особено голям избор".

Костарьов отказа коментар по въпроса. "Байнанс" заяви за Ройтерс, че руските власти никога не са влизали в контакт с компанията за Навални. От криптоборсата допълниха, че преди войната активно са търсили начини да работят в Русия, което означава, че е трябвало да отговорят на "определени изисквания от страна на регулаторните и правоприлагащите органи".

Срещата, за която сега за пръв път се говори в публичното пространство, е част от задкулисните усилия на "Байнанс" да изгради сериозни връзки с руски правителствени агенции, което да помогне за разширяване на бизнеса в Русия, посочва Ройтерс. Тези действия на "Байнанс" са документирани в интервюта с повече от 10 души, близки до операциите на борсата в Русия, сред които бивши служители, бивши бизнес партньори и ръководители от крипто индустрията, както и от съобщенията, изпращани от Костарьов до хора, извън компанията.

"Байнанс" продължи да работи в Русия и след като на 24 февруари Путин изпрати войските си в Украйна, въпреки молбите от страна на правителството в Украйна до нея и до други криптоборси за спрат да обслужват руски потребители. За разлика от тях други големи разплащателни и финансови институции като "Пейпал" (PayPal) и "Американ експрес" (American Express) спряха операциите си в Русия след началото на войната. Един от големите конкуренти на "Байнанс" в Русия - EXMO.com, обяви миналия понеделник, че повече няма да обслужва руски и беларуски клиенти и ще продаде бизнеса си в Русия. Други по-малко борси обаче засега остават.

Главният изпълнителен директор на "Байнанс" Чанпън Чжао, известен с инициалите си на латиница CZ, заяви преди време, че е против войната и "политиците, диктаторите, който започват войните", но не е против "хората в Украйна и Русия, които страдат“. Чжао отказа коментар за настоящата статия. В отговор на въпрос на Ройтерс от "Байнанс" се задоволиха да посочат предходни изявления на Чжао по въпроса.

Юристи на "Байнанс" заявиха за Ройтерс, че „активните отношения с руското правителство в момента са прекратени заради конфликта". В четвъртък "Байнанс" съобщи на потребителите си, че ограничава услугите за големи клиенти в Русия заради последния кръг от санкции на ЕС срещу Москва.

Търгуваните през платформата обеми в Русия са нараснали сериозно след началото на войната, сочат данни от бизнеса, тъй като руснаците са се обърнали масово към криптото, за да защитят активите си от западните санкции и от обезценяващата се рубла. В скорошно съобщение до свой бизнес партньор Костарьов посочва, че приоритет на "Байнанс" е да гарантира пазарът да остане отворен, поради което борсата гледала да не "вдига много шум".

На въпрос на Ройтерс да бъде разяснен смисълът на съобщението на Костарьов, "Байнанс" отговаря че войната и икономическата криза ще ускорят възприемането на криптото сред работещите руснаци, които ще потърсят алтернативни методи за разплащане. "Байнанс" допълва, че прилага всички санкции, наложени от западните правителства, но няма едностранно да "замрази милионите сметки на невинните потребители".

Свободата на парите

След създаването си преди пет години в Шанхай "Байнанс" постепенно изгради почти пълна доминация на нерегулирания руски пазар и владее около четири пети от него, сочат пазарни данни. "Байнанс" отказва да коментира "данни по външни оценки" и като частна компания не споделя подобни данни публично.

През 2019 г. Чжао казва на руснаците, че мисията на "Байнанс" е да увеличи "свободата на парите" и да "защитава потребителите". Руснаците се втурнаха към платформата, гледайки на нея като алтернатива на банковата система, държана под строг контрол от една държава, на която те не вярват. 

Съгласно проектозакона за регулиране на крипто компаниите, "Байнанс" се договаря с "Росфинмониторинг" да създаде местно подразделение в Русия, през което власттите да изискват клиентски данни, разкриват съобщения на Костарьов, видени от Ройтерс. На въпрос дали платформата е продължила с подготовката за създаванто на това подразделение, от "Байнанс" отговориха: "Ако решим в бъдеще да създадем местно подразделение в Русия, никога няма да споделяме данни без правно обосновано искане от страна на властите".

Според близкия на Алексей Навални Леонид Волков предложената от Русия регулаторна рамка би позволила на Кремъл да идентифицира криптодонорите на опозиционната групировка. След ареста на Навални през януари 2021 г. неговата антикорупционна фондация публично насърчава поддържниците си да даряват чрез "Байнанс" и ги уверява, че това е най-сигурният начин да го направят, тъй като за разлика от банковите трансфери в този случай властите няма да установят самоличността на дарителите.

"Всички тези хора ще бъдат застрашени", казва Волков, който управлява фондацията от Литва. Ако "Байнанс" иска да защити потребителите, продължава той, платформата "не трябва да има нищо общо с руското правителство". Кремъл отказва да коментира както операциите на "Байнанс", така и кампанията за набиране на средства за Навални чрез криптоплатформите.

В отговор на въпрос на Ройтерс "Байнанс" посочи, че преди войната е подкрепял законодателство, което да внесе яснота в сектора. Но конфликтът в Украйна и последвалите западни санкции, наложени на много руски банки, направиха "практически невъзможно за която и да е платформа да планира бъдещото си развитие в региона".

Източници, близки до "Байнанс", изтъкват, че платформата е подкрепяла проектозакона, тъй като, ако бъде приет, той ще изисква от криптоборсите да си партнират с руските банки, което ще даде възможност на потребителите да депозират и търгуват много повече средства.

В началото на април финансовото министерство посочи, че е готово с проектозакона за регулиране на дигиталните валути. Запознати източници твърдят, че властите искат той бързо да бъде гласуван. Миналия месец депутат заяви пред официалния вестник на парламента, че крипто законодателството ще намали щетите, които руската икономика понася от санкциите.

"Росфинмониторинг" е сред агенциите, помогнали за изработването на проектозакона. Тя отговаря за борбата с прането на пари и финансирането на тероризма. Макар и формално независима, агенцията действа под прекия контрол на Федералната служба за сигурност (ФСС), правоприемникът на КГБ, признават хора, които са били в контакт с агенцията. Директорът на "Росфин" Юрий Чиханчин е ветеран от службите за сигурност, според официалната му биография.

Маршал Билингсли, бивш директор на т. нар. Работна група за финансово действие (Financial Action Task Force), която залага глобалните стандарти за борба с финансовите измами, заяви на конференция миналата година, че "Росфин" е "твърдо под контрола на ФСС", за да се гарантира, че от и към Русия се извършват само одобрени от държавата трансакции. Според Билингсли едва ли е изненада, че "Росфин" побърза да обяви мрежата на Навални за терористична организация веднага сред арестуването му.

В писмен отговор на въпроси, отправени от Ройтерс, "Росфин" посочи, че "напълно отговаря на международните стандарти за оперативна независимост по отношение на регулирането на доставчиците на услуги за виртуални активи". Чиханчин не коментира.

Най-малко една криптоборса е отказала да дава информация за своите клиенти на "Росфин" поради опасения, че информацията може да се ползва неправомерно, а ФСС да повлияе на платформата, разкрива запознат източник. Други играчи на криптопазара в Русия също твърдят, че са скептични по отношение на проектозакона.

"Никой не знае дали предложената система с местни подрезделения ще бъде ползвана да добро или за зло", казва Майк Бистроф, партньор в базираната в Москва правна компания „Център ца дигитални права“. Именно тя представляваше "Байнанс", когато борсата успешно оспори забраната на своя уебсайт през януари 2021 г.

Готовността на "Байнанс" да се ангажира с "Росфин" през 2021 г. контрастира с нейния подход на други места по света. Някои национални регулатори обвиняват компанията, че укрива информация. Миналия август, например, британският регулатор обяви, че подразделението на "Байнанс" във Великобритания "не може да бъде ефективно контролирано", след като то отказало да отговаря на въпроси за глобалния бизнес на компанията.

В доклад от 2020 г. регулаторът на Лихтенщайн посочва, че отношенията му с "Байнанс" са "непрозрачни", тъй като платформата отказва да осигури финансова информация при поискване. В статия, публикувана през януари, Ройтерс отбелязва, че през 2019 г. "Байнанс" се е отказвал от плановете си да кандидатства за лиценз в Малта поради опасенията на Чжао за изискваната там финансова прозрачност.

Според адвокати на "Байнанс" да се смесват "определени въпроси от отговорите на нашия клиент на исканията за информация от страна на правоохранителните органи с проблемите при лицензирането на неговия бизнес" би било "напълно изкуствено". "Байнанс" твърди, че е най-активният играч от криптоиндустрията, който работи с правоохранителните органи за "развиването на най-добрите практики и предотвратяването на нови криминални методи и незаконни практики от проникване на пазара".

Според "Байнанс" всяко предположение, че отказва да споделя данни с властите, когато те правят правно обосновани искания е "напълно неистинно". Платформата допълва, че следва строги правила и процедури при отговор на подобни искания и си запазва правото да отказва, "когато липсва правно основание".

Не се страхувайте

Чжао пътува за пръв път до Русия в качеството си на главен изпълнителен директор на "Байнанс" през октомври 2019 г. На технологичен форум в Москва той казва на аудиторията да престане да „робува“ на традиционните финанси. В представянето си той дори цитира думи на френския философ от XVIII век Жан-Жак Русо - "Човек се ражда свободен, но навсякъде е в окови".

"Байнанс" набелязва Русия като цел на своята експанзия и още през 2018 г. говори в блог за "хиперактивното" крипто общество в страната. Борсата си партнира с базираната в Белиз платформа за разплащания "Адвкеш" (Advcash), за да даде възможност на потребителите да депозират и теглят рубли посредством банкови карти. "Адвкеш" признава, че това партньорство още е активно.

Постепенно "Байнанс" придобива доминация на руския крипто пазар. Към средата на 2021 г. обемите, търгувани в Русия, правят този пазар втори по големина в света за компанията след китайския. На руския пазар има и много ВИП клиенти, който търгуват с големи обеми криптовалута, разкрива източник с пряк достъп до данни на компанията.

През март 2021 г. "Байнанс" обработва близо 80 процента от всички операции рубла-крипто на обща стойност 85 милиарда рубли (1,1 милиарда долара), сочат данни на изследователската компания "Криптокъмпеър" (CryptoCompare). "Хората й се доверяваха. Тя винаги беше една стъпка пред своите конкуренти", казва Максим Сухоносик, руски криптотърговец и съосновател на блокчейн консултантската компания "Колибри груп" (Colibri Group).

През 2020 г. "Байнанс" започна за привлича вниманието на руските власти, които по това време се отнасят враждебно към криптовалутите. Руският регулаторен орган забранява сайта на "Байнанс" с аргумента, че съдържа забранени материали за купуването на крипто. Платформата оспорва забраната в съда и през януари 2021 г. тя е оттеглена, сочат изявления на "Байнанс" в телеграм-група за руските потребители.

За Ройтерс "Байнанс" изтъкна, че забраната е отменена по процедурни причини, тъй като фирмата не била правилно уведомена за забраните. Регулаторът не е отговорил на запитванията на Ройтерс.

Същия месец при завръщането си в Русия, след като е бил лекуван след отравянето му с "Новичок", Навални е арестуван. Той, американските и британските власти винят ФСС за атаката, Русия категорично отрича тези обвинения. ФСС не е отговорила на запитванията на Ройтерс за нуждите на тази статия.

В центъра на обвиненията срещу Навални от страна на руската прокуратура е финансирането на неговата фондация. По време на процеса той е обвинен, че е откраднал 350 милиона рубли, които тогава струват 4,8 милиона долара, дарени на фондацията му. Навални отрича обвиненията. Волков заяви за Ройтерс, че силите за сигурност са разпитвали хиляди поддръжници на Навални, дарили средства през руски банки. Никой от тях не е ползвал дигитални валути, допълва Волков.

Набирането на средства за Навални през криптоборсите се засилва сред арестуването му. Събраните повече от 670 биткойна, които привържениците му даряват чрез "Байнанс" и други борси, сега биха стрували почти 28 милиона долара, сочат блокчейн данни. Според Волков обаче реалната сума е по-малка, тъй като биткойните са били продавани веднага след получаването им на по-ниска цена.

Когато през юни 2021 г. руският съд забранява фондацията на Навални и я окачествява като "екстремистка организация", групата се обръща към привържениците си в "Туитър" с призив да се "научат как да използват криптовалутите" и им препоръчва да си отворят сметки в "Байнанс". В по-късно ръководство фондацията съветва дарителите да качват личните си карти в "Байнанс", за да верифицират сметките си, отбелязвайки, че все още няма данни която и да било криптоборса да предоставя информация на руските власти. "Не се страхувайте", пише в ръководството. 

След рязкото увеличаване на даренията за Навални под формата на биткойни, ФСС започва да проучва как да идентифицира тези криптодонори, според източник, близък до случващото се. Според него ФСС инструктира "Росфин" да намери начин да реши този проблем. В отговор на въпроси на Ройтерс "Росфин" посочи, че й е забранено да разкрива какви мерки предприема срещу финансирането на тероризма. Според агенцията Навални е замесен в "терористична дейност".

На светло

През април 2021 г. руската неправителствена организация "Фонд за развитие на дигиталната икономика" кани "Байнанс" на частна среща с "Росфин" в правителствена сграда в Москва, става ясно от поканата, видяна от Ройтерс. Организацията е създадена през 2019 г. с цел да развива руски технологии и е оглавявана от бившия високопоставен съветник на Путин по въпросите на интернет политиката Герман Клименко. На уебсайта на групата пише, че един от партньорите й е руското министерство на търговията и промишлеността. Костарьов, директорът на местния клон на "Байнанс", оглавява комисията по дигитални валути във фонда. Нито фондът, нито Клименко отговориха на имейлите с искане за коментар по въпроса.

Друга криптоборса – О Ка Ехс (OKX), създадена в Китай, но сега базирана на Сейшелите, също е била поканена на срещата, според започнат източник. Говорител на борсата казва, че компанията е отказала поканата, без да дава обяснения.

На срещата, според съобщенията на Костарьов, "Росфин" е изискала криптоборсите да се регистрират при нея, за да могат да получават искания за клиентска информация. Костарьов пише на своя бизнес партньор, че не смята това изискване за проблем. Той пише и че ФСС се интересува от криптото, но не обяснява нищо повече.

На въпрос относно срещата на Костарьов с "Росфин" "Байнанс" отговаря, че "ние не сме работили, сътрудничили или партнирали с тази агенция". Пет месеца по-късно "Росфин" изпраща на "Байнанс" въпросник, видян от Ройтерс, чрез който изисква повече информация за извършваните от борсата проверки на клиентите и за "нейния предпочитан канал за комуникация" с властите относно исканията за крипто трансакции. На въпрос за тази комуникация от борсата отговориха: "Байнанс" се отнася сериозно към задълженията си и приветства всяка възможност да се консултира с регулаторните органи".

По същото време в съобщение до своя бизнес партньор Костарьов пише, че "Байнанс" засилва усилията си да се ангажира с властите по въпросите на крипторегулацията. "Росфин" е готова да подкрепя "Байнанс" в това, пише Костарьов. Но руската централна банка е против регулирането на криптовалутите и даването възможност на този пазар да се развие и разшири поради опасения, че това може да насърчи престъпната дейност.

Много от големите световни централни банки, чиято мисия е да контролират обемите пари на пазара, имат подобни опасения от света на криптото. Управителят на руската централна банка Елвира Набиулина заяви пред руския парламент през ноември, че "една отговорна държава няма да стимулира подобно разрастване". Говорителка на банката отказа коментар по въпроса.

През януари "Байнанс" обяви, че наема Олга Гончарова, високопоставен служител на централната банка, за директор за региона Голяма Русия. Задачата на Гончарова е да изгради "системно взаимодействие" с властите в Русия, посочват от борсата.

След като Набиулина предлага по-късно същия месец използването на криптовалутите на руска територия да бъде забранено, Костарьов пише на бизнес партньора си, че "Байнанс" е "във война" с централната банка. Всички други руски правителствени агенции искат легализация на дигиталните валути, пише Костарьов. Подкрепата за криптото действително расте в Москва. След призива на Набиулина за забрана, висш представител на финансовото министерство публично подкрепя проектозакона, които би изисквал криптоборсите да разкриват имената на своите потребители с аргумента, че това е необходимо, за да се гарантира "прозрачност".

И тогава се намесва самият Путин. В предавано по телевизията заседание на правителството на 26 януари той изисква от министрите и централната банка да постигнат "единодушно решение" за криптовалутите. Той изтъква, че Русия има "определени конкурентни предимства" в този сектор като, например, излишък от електричество, което е изключително важно при "копаенето" на криптовалута.

Две седмици по-късно правителството одобрява план за регулация на дигиталните валути, изработен от няколко агенции, сред които "Росфин" и ФСС, чиято цел е да извади "тази индустрия на светло". В отговор на това Костарьов туитва: "Най-сетне добри новини".

В документ, описващ предложената регулаторна рамка, правителството обяснява, че без такава система правоприлагането "няма да може да отговаря ефективно на нарушения и престъпления". Властите ще изготвят база данни за портфейли дигитални валути, свързани с финансиране на тероризма, а борсите ще трябва да разкриват пред "Росфин" информация за въпросните потребители. Финансовото министерство внася в парламента първата версия на проектозакона на 18 февруари.

Шест дни по-късно руските войски нападат Украйна.Търгуването в рубли през "Байнанс" рязко се повишава, след като западните страни налагат санкции на Русия, а Кремъл ограничава тегленето на чужда валута. По данни на "Криптокъмпеър" средните дневни обеми на трансакции в рубли през "Байнанс" в първите три седмици на войната е бил почти четири пъти по-висок отколкото месец по-рано.

В телеграм групата на "Байнанс" представители на потребителите, представящи се като "Ангелите на "Байнанс", харесват публикации на търговци, които благодарят на борсата, че не блокира акаунти. Едно съобщение дори моли "Байнанс" да не си "пада по тези военни глупости".

"Байнанс" е привлякла стотици "ангели" по целия свят да рекламират борсата пред местни криптотърговци. "Байнанс" не се меси в политиката", пише един от тези "ангели". За Ройтерс "Байнанс" уточнява, че „ангелите“ не са говорители на компанията.

Криптоборсата получава похвали и от партията на Путин - "Единна Русия". Депутатът Александър Якубовски заяви на 14 март пред официалния вестник на парламента, че "Байнанс" са "водещи експерти в нашата страна", които съветват политиците по отношение на крипторегулацията. Компанията е поставена под "силен натиск от страна на неприятелски настроени спрямо Русия държави“. От "Байнанс" коментираха, че никога не са са срещали и комуникирали с Якубовски и неговото мнение си остава лично.

БТА