Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Информацията, отречена още преди 5 години от Иван Гешев - тогава само шеф на спецпрокуратурата, че България е "арестувала" над 200 000 биткойна през 2017 г., се появи в най-новия доклад на една от най-големите криптоборси в света - Kraken.

Без да се дават подробности, докладът представя петте държави, които, според тях, притежават най-големи количества от криптовалутата и от таблицата става ясно, че България е на първо място с контрол върху точно 213 519 биткойна, които днес се равняват на почти 10 млрд. долара и представляват над 1% от всички възможни "монети" в света. 

Докладът, наречен "Крипто преглед 2021: Преминаване в мейнстрийма" е достъпен в блога на Kraken и на цели 126 страници прави обзор за движението и стойността на криптовалутата, политическите и икономическите рискове пред нея, както и представя някои прогнози за бъдещето й. 

За какво става дума? 

През 2017 г. се провежда операция българските служби, която е подкрепена от международната разследваща организация SELEC, в областта на киберпрестъпленията, извършени чрез компроменитеране на компютърните системи на митниците на страните членки на SELEC с цел избягване и спестяване на данъци. Информацията за операцията тогава е поместена в официалния сайт на организацията и именно в нея може да бъде открито твърдението, че по време на операцията "във виртуалното пространство са открити биткойн портфейли с обща стойност от 213 519 биткойни". 

В момента тази страница не е налична на сайта на SELEC, но може да бъде открита в архива на организацията. Данни за това дойдоха днес от разследващия сайт BIRD.BG, които разпространиха информацията и които подчертават, че макар старата информация да е свалена, в промененото съобщение сумата да не е оказано с точност, то данни за такова конфискуване има. 

Освен това, информацията за конфискацията е съобщена и в множество специализирани за криптовалути сайтове, като огромния към днешна дата CoinDesk. 

В края на декември на същата 2017 г. обаче, Иван Гешев като глава на специализирания съд казва, че разследването на кибератаката по митниците не е довело до изземването на криптовалута за милиарди. Той тогава разказва, че по време на разследването станало ясно, че престъпниците инсталирали вирус и са манипулирали данните на митниците за влезли и излезли камиони на няколко ГКПП-та, източвали са ДДС и за тези престъпления им е заплащано в с биткойни. За един камион - между 20 и 25 000 евро в криптовалутата, уточнява тогава Гешев. Самата търговия с биткойни обаче не е престъпление, продължава той. 

"И вие можете да си купите съответните устройства, малко са скъпички, харчат ток и може да си копаете, нали? Така че хобитата на хората не ги разследвам. Ако в някаква степен се докаже, че това, което вие казвате има нещо общо с пране на пари и така нататък, ще разследваме", казва Гешев. 

През ноември пък сайтът Бивол иска официална информация по ЗДОИ от МВР за евентуалната конфискация - дали е вярно, как се управляват средствата и как се съхраняват. МВР обаче отказва информация с аргумента, че "исканите данни представляват конкретна информация от разследване по наказателно производство – следствено дело по описа на Следствен отдел към Специализирана прокуратура, която ръководи разследването."

Така темата заглъхва до днес, когато BIRD.BG показа доклада на Kraken. В интерес на истината трябва да се отбележи, че в бележките под линия от борсата показват своите източници и в голямата си част те се базират на медийни публикации и общодостъпни данни, така че не е невъзможно, ако информацията все пак е невярна, те са да използвали препечатаната фалшива новина. 

Клуб Z все пак отправи въпроси за инстиността на информацията до Министерство на вътрешните работи и до Министерство на финансите. Ако и когато данните бъдат получени, редакцията ще ги публикува на сайта си. 

Ключови думи

Коментари

Да предположим, че информацията е вярна

И какво от това? Да имаме богати българи е похвално, а частната собственост не е престъпление - напротив, тя е защитена от конституцията. Разбирам, че черната завист на пролетарските гащници е движеща сила на комунистическата носталгия. Но таварисчи, не забравяйте - социализмът е мизерия.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

К

Да де, ама става въпрос за класация не на граждани, а на държави/правителства. Има голяма вероятност този портфейл да е загубен по време на конфискациите, предвид вградената неграмотност тогава по онова време на конфискуващите относно такива въпроси (допускам, че сега в днешно време може да са подобрили знанията). Има и голяма вероятност този портфейл да е присвоен !

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.