Обединеното кралство обяви, че ще отмени всички мита върху украинските стоки и ще забрани износа на някои технологии за Русия, за да помогне на Киев да се справи с руската инвазия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Митата за всички стоки, внасяни от Украйна, ще бъдат намалени до нула, а всички квоти ще бъдат премахнати", обяви правителството на Обединеното кралство комюнике.

Тази мярка е в отговор на директна молба на украинския президент Володимир Зеленски, се казва в изявлението. Тя засяга по-специално ечемик, мед, птиче месо и консервирани домати, изнасяни от Украйна за Обединеното кралство.

"Обединеното кралство ще продължи да прави всичко възможно, за да подкрепи борбата на Украйна срещу жестоката и непредизвикана инвазия на Путин и да спомогне за осигуряването на дългосрочна сигурност и благоденствие на Украйна и нейния народ", заяви министърката на международната търговия Ан-Мари Тревелян, цитирана в изявлението.

Обединеното кралство също така забрани износа за Русия на определени продукти и технологии, които тя "би могла да използва за потискане на героичния украински народ", включително оборудване за прехващане и наблюдение на комуникации.