Русия е загубила около една трета от наземните си войски в Украйна, обявиха от британското разузнаване в Twitter. Руснаците се провалят в опитите си да завземат и задържат територия, отбелязват те.

"Въпреки първоначален малък напредък, Русия се провали в постигането на съществени териториални придобивки в последния месец, като едновременно с това изпитваше консистентно високи нива на изтощение", пише в доклада.

Руснаците са загубили и критични елементи - дронове, разузнаване, техника за създаване на мостове. Безпилотните апарати са ключови за ефективното действие на войската, но руснаците не успяват да ги задържат във въздуха дълго - преди украинските противовъздушни части да ги свалят.

Моралът в руската войска също е нисък и силите на московския диктатор едва ли ще напреднат особено в следващите 30 дни.

Това не спира ракетния обстрел в няколко индустриални града в източна Украйна като Северодонецк, Лиман, Авдийвка, както и въздушни удари срещу Чернигов и Суми на север днес. Украинската контраофанзива обаче продължава в района на Харкив (рус. Харков). Тяхната цел е да прекъсне пътищата за снабдяване на руските войски, които напредват в региона.

Тази сутрин е обстрелвана и военна инфраструктура в Яворовския район, между Лвив и границата с Полша.

Следващият град, който украинците ще се опитат да си възвърнат, е Изюм.