Сътрудниците на руската група от компании "Просвещение" са били настоятелно помолени да споменават минимално Украйна и Киев в учебниците за учениците. Това съощава сайтът "Гордон".

За това са разказали анонимно няколко редактори на издателства.

"Просвещение" е едно от на-старите и най-големи издателтсва за учебници в Русия.

Устното разпореждане за минимално споменаване на Украйна и Киев било получено в първия ден от войната. Курсът към прочистване на Украйна и Киев от учебниците обаче бил взет още след 2014 г. Въпреки това обаче след началото на войната 15% от текстовете са били прочистени.

Например - когато в учебниците има илюстрации на флагове на различни стрнаи, украинският флаг се избягва.

"Пред нас стои задачата да направим така, че Украйна просто да я няма. Лошо е, когато в учебника просто не се говори за някоя страна. Човек расте без знания за някоя страна и е много по-лесно да повярва на това, което му говорят от телевизора", обясни един от редакторите.

Най-трудно е за тези, които работят над учебниците по история, защото няма как да не споменеш Украйна и Киев без това да е в ущърб на съдържанието.

"Киев се споменава като столица на Киевска Рус, говори се и за това, че сме го освобождавали. Но да се пише за каквато и да било самостоятелност на Украйна като страна не трябва", разказва един от редакторите.