Американската посланичка Херо Мустафа пусна обява, че си търси бодигард. Не е необходимо кандидатите да знаят добре английски, но трябва да са съгласни да се обучат да шофират брониран автомобил и да са достатъчно съобразителни и физически здрави, за да пазят шефката на дипломатическата мисия от "нараняване и изпадане в неудобно положение".

Заплатата е 1960 лв. бруто месечно и се работи по 40 часа на седмица, но не от 9 до 17 ч, а често на 24-часови дежурства. Ще се налага бодигардът да помага и за охраната на гостуващи високопоставени служители на Държавния департамент.

Кандидатите трябва да имат 3 години опит като охрана в частния сектор, полицията или армията, и трябва да покажат, че имат знания как се постъпва при персонално или терористично нападение.

Преглед на подобни обяви, публикувани от други американски посолства, показват, че у нас охраната на посланика получава по-добра заплата от колегите им в региона - в Турция американското посолство плаща за същата позиция еквивалента на 524 лева месечно бруто, в Литва - 1410 лева, в Индия - 1365 лева, като само в Етиопия бодигардовете на американския посланик се разписват срещу 3134 лева месечно (в долари).