Не по-късно от есента се планира да бъде сформиран първият в Русия полк, въоръжен с балистични междуконтинентални ракети “Сармат”. Това съобщи в телевизионно интервю генералният директор на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин.

Полкът ще бъде разположен в град Ужур в Красноярския край. Ще се използват пусковите шахти на по-старите ракети “Воевода”, каза Рогозин в интервю за телевизия “Русия 24”. Той уточни, че така ще бъдат спестени средства и ще бъде ускорено приемането на въоръжение на новата система.

Първата междуконтинентална балистична ракета “Сармат” беше изстреляна в сряда от космодрума “Плесецк” край Архангелск. Ракетата измина разстоянието от 5600 км до полигона Кура на полуостров Камчатка.

От Министерството на отбраната увериха, че поставени задачи са били изпълнени изцяло и че на всички етапи от полета са били потвърдени предварителните изчисления.

Според президента Владимир Путин новата ракета още дълго време ще остане без аналог в света и ще накара да се замислят онези, които застрашават Русия.

Той каза при изнасянето на информаия за първите тестове по-рано през април:

"Това наистина уникално оръжие ще укрепи бойния потенциал на нашите въоръжени сили, надеждно ще гарантира сигурността на Русия от външни заплахи и ще накара онези, които в разгара на агресивната реторика се опитват да заплашват страната ни, да се замислят два пъти", каза на армията Путин в телевизионно обръщение, цитирано от БНР.

"Сармат" е най-мощната ракета с най-дългия в света обсег на поразяване на целта, която значително ще укрепи бойната мощ на стратегическите ядрени сили на нашата страна", заявиха тогава от руското Министерство на отбраната:

"Перспективната ракетна система "Сармат" ще замени "Воевода", допълниха от ведомството в Москва.

От Пентагона заявиха, че руското изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат"е било "рутинен" тест и не е представлявало "никаква заплаха" за САЩ или техните съюзници.

Москва "надлежно е информирала" Вашингтон за теста в съответствие със задълженията си по ядрения договор, така че той не е бил "изненада" за министерството на отбраната на САЩ, заяви говорителят Джон Кърби, цитиран от АФП.