На връх деня на Съединението - един от безспорно хубавите, вдъхновяващи български празници, се наложи да си дадем сметка колко разединени сме и колко далеч едни от други като ценности и посока като нация.

За това, за жалост, човек си дава сметка, четейки словото по случай 6 септември на митрополит Николай. Отец Николай явно не си дава сметка, че заклемявайки “война на омразата”, “инструменти на злото”, “методите на инквизицията” - където ги няма, насажда всички тези неща в ден, в който трябва да се говори на друг език.

Език, на който са говорели свещениците на народа, когато се е случвало Съединението.

В ден, в който пак си дадохме сметка, че в двата свята на нашето време единият е излишен, Европейската комисия предложи пълна отмяна на споразумението за облекчен визов режим между ЕС и Русия. 

Германия обяви, че не очаква пак да потече руски газ по тръбата на Северен поток 1, поради което е спряла да вика неволята и е запретнала ръкави.

Джо Байдън на този етап не е готов да постави Русия в списъка в терористични държави, независимо, че Володимир Зеленски отново го призова за това.

А докато Владимир Путин посети мащабно военно учение, американското разузнаване разкри, че Русия се готви да купи боеприпаси, а в бъдеще може би и друго оръжие, от КНДР.

И пак към онзи, излишният свят - проруският чеченски лидер Рамзан Кадиров опроверга собственото си съобщение, че има намерение да се оттегля.

Проверявал настроенията и установил, че народът не го пуска. Ще чупи рекорд като управленец.