Володимир Зеленски за пореден път призова Русия да бъде обявена за терористична държава "на всички нива" във вечерното си обръщение към нацията. Това стана, след като обстрел прекъсна последния електропровод, свързващ възела на Запорожката АЕЦ с електропреносната мрежа на Украйна.

Президентът каза, че това е втората подобна провокация, а централата е била на крачка от ядрена катастрофа. Той отбеляза, че обстрелът става в навечерието на представянето на заключенията на мисията на МААЕ за ситуацията в Запорожие.

„Обстрелът на територията на АЕЦ означава, че терористичната държава не я интересува какво казва МААЕ, не я интересува какво ще реши международната общност.

Русия се интересува само от това ситуацията да остане лоша колкото е възможно по-дълго. Това може да се коригира само чрез засилване на санкциите, само чрез официално признаване на Русия за терористична държава - на всички нива“, рече Зеленски.

Президентът на САЩ Джо Байдън обаче не подкрепи призива. На въпрос дали Русия трябва да бъде призната за спонсор на тероризма, Байдън отвърна пред репортери: „Не“.

Кремъл нарече този факт "положителен".

В края на юли Сенатът на САЩ одобри резолюция, призоваваща Държавния департамент да признае Русия за държава, спонсорираща тероризма. Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси също каза на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, че ако той не посочи Русия като терорист, Конгресът ще го направи.

В случай, че това все пак стане, Русия ще попадне в компанията на Сирия, Иран, Северна Корея и Куба. Ще влязат в сила строги ограничения за отношения с Руската федерация, включително забрана за износ на стоки за отбрана, контрол върху износа на продукти с двойна употреба, финансови и други ограничения.