„Ако трябва да направя психо-лингвистичен анализ на говоренето на подкрепящите правителството, ще чуете три думи - ще, трябва, надявам се. Това означава, че нещата не са добре, но се отправя надежда, че ще има промяна”, коментира псхологът Росен Йорданов пред Нова тв в понеделник.

Според него „фазата на фалшивия консенсус е свършила”.

„Следва борба и бягство. В тази фаза влиза правителството. Групата може да се разпадне”, заяви Йорданов.

Политологът Първан Симеонов определи "Продължаваме промяната" като "гръмоотвод".

„В момента малките партньори се опитват да се качат на главата на големия”, коментира той. „Всяко управление в хода на мандата има ерозия на доверието. Малките се опитват да я пишат на сметката на „Продължаваме промяната”, а те да запазят малките си, но твърди електорати.

Как го правят – казвайки това, което обикновено говорят на своите електорати. „Продължаваме промяната” няма твърд електорат и няма на какво да стъпи. „Продължаваме промяната” служи като гръмоотвод на тези процеси”, коментира още Симеонов.

„Ходът с партията е логичен, от „Продължаваме промяната” трябва да минат поне през местни избори, те трябва да създадат твърда основа”, добави той.

Според журналиста Петко Георгиев трябва да се  погледнат големите разломи в българското общество.  

„Първият голям разлом е Изток-Запад. От една страна са хората, които искат да живеят по един западен цивилизован начин, от другата са - путинистите. По тази линия има голямо разделение”, смята журналистът. „Другата сериозна разделителна линия е между хората, които искат да живеят в справедлива държава с върховенство на закона, и хората, които участват или толерират корупцията. Тези две пресечни линии се опитайте да ги приложите върху партиите, които са в парламента в момента или върху коалицията. Ето защо не може да се създаде мнозинство, което да е прозападно и антикорупционно”, заяви Георгиев.

Тримата коментираха и спора за подкрепата за Украйна. Социологията сочела, че обществото като цяло е против изпращането на военна помощ.

„Общественото мнение по въпроса е почти единодушно против. Ако питаме българите да напуснем ли НАТО, мнозинството ще каже „не”. В сърцата си българите са по-скоро русофили, но рационално обществото ни винаги е било при ЕС и Германия. ”, заяви Първан Симеонов.

Според него в момента единствените, които имат ръст в подкрепата по тази тема, са от „Възраждане”.

„Обществото се поддава на една приказка, че Западът е лицемерен. Обществото проектира проблемите си върху Запада. Това, че ние не сме успели да вземем максимума от членството си върху ЕС и НАТО, ние го проектираме върху Запада”, коментира Симеонов.

„Трябва да разграничаваме културната връзка Русия-България и путинизма. Да си русофил в момента трябва да означава да мразиш Путин. Той съсипва това, в което вярваш и обичаш. Сега е моментът БСП да направи следващата стъпка - да промени позицията си спрямо Путин”, смята Петко Георгиев.