Съветът за електронни медии обяви решението си за Петър Волгин - няма нарушение и няма наказание, съответно.

СЕМ няма да налага санкции на БНР за предаването "Политически НЕкоректно", защото няма законови основания, реши медийният регулатор, стана ясно в петък.

Съветът е извършил мониторинг на програмите на БНТ и БНР на тема войната в Украйна и специално е прослушвал предаването на Волгин от 10 април, където се тиражира фалшива информация за завладяване на кораба "Царевна" от украинския батальон "Азов".

Според заключението на СЕМ няма нарушение на Закона за радиото и телевизията, нарушен е само Етичният кодекс на българските медии и Правилникът за редакционната дейност на БНР. Затова от радиото вече обявиха, че са наложили дисциплинарно наказание на водещия - със забележка

Членовете на СЕМ взеха решението си с четири гласа "за" и един "против". Против беше Розита Еленова, която иска по-строг мониторинг срещу дезинформацията - в сегашната ситуация.

Поводът за поредното обществено недоволство срещу Волгин стана интервюто му в последното издание на "Политически НЕкоректно" в неделя с лидера на считаната за русофилска партия "Възраждане" Костадинов, като в началото на разговора водещият заяви, че иска да започне с "тази информация, която я има вече из всички български интернет сайтове", като посочи, че това е "единствено информация от руска страна, от руските агенции", а именно - "че бойците от батальона "Азов" в обсадения Мариупол са задържали два кораба, единият е корабът "Царевна", където се намират българските моряци".

После думата бе дадена на Костадинов, който първо заяви, че силно се надявал информацията да не е вярна, а после разказа как се е чул вече с министър-председателя, който го уверил, че е невярна - разговарял с капитана на кораба. С това обаче темата не бе затворена, напротив - лидерът на "Възраждане" разви теза - ако обаче е вярна, а водещият не му опонира.

Информацията, че корабът "Царевна", на борда на който има 17 български моряци, е пленен от украински националисти от "Азов", е фалшива новина - обявиха впоследствие от Министерство на външните работи.

Заради предаването обаче в същия ден известната оперна певица Александрина Пендачанска обяви, че напуска Обществения съвет на радиото. И се мотивира ето така:

"Г-н Волгин злоупотребява с ефира на обществената медия от години. Чрез коментарите и гостите, които кани, неговите предавания са се превърнали в канал за разпространение на дезинформация и фалшиви новини, от които се провежда откровена пропутинска, антиевропейска и антиевроатлантическа пропаганда, която противоречи на обществения интерес и мисията на Националното радио".

В мотивите, с които от БНР наложиха наказание на Волгин, се казваше: 

"Ръководството на Българското национално радио категорично се разграничава от всеки опит за провокиране на насилие и неговото оправдаване или одобрение, както и от всеки опит за дезинформация и разпространяване на фалшиви новини.

Категорично заявяваме, че всяко нарушаване на закона, професионалните стандарти и етичните норми в програмите и платформите на обществената медия ще бъде санкционирано. Същевременно няма да бъде допуснато вмешателство в работата на журналистите в общественото радио, в това число сваляне от ефир на водещи под външно давление. Подобни решения ще се вземат само след задълбочен анализ и професионален диалог".