Ново правило за кадруване във властта предлага премиерът Кирил Петков на коалиционните си партньори, за да няма повече скандали като този с избора на управител на Българската народна банка (БНБ). 

 
Идеята на Петков е - оттук-нататък, ако три от четирите партии не одобряват дадена личност, номиниралата я партия да си оттегли това предложение.

"Много по-смислено беше всеки да даде крачка назад - каза Кирил Петков пред журналисти днес по повод препирните в парламента около избора на шефа на БНБ. - Не бързаме заникъде.

Съществуващият гуверньор може да стои дълго време. Моето очакване е тази кандидатура да не бъде подкрепена (така и се случи - б.р.) и тогава може да седнем всички спокойно и внимателно да обсъдим различните кандидатури, така че да имаме обща кандидатура."

Кирил Петков заяви, че във властта "няма разцепление така директно да се каже, но сме обещали на нашите избиратели да работим принципно, мантрата стабилност на всяка цена не е при нас".

Освен разногласията, коалицията има и победи - каза Петков, и даде пример със закриването на спецправосъдието.

Днес следобед движението му "Продължаваме промяната" ще има учредително събрание за създаване на партия и премиерът заяви, че не са си променили приоритетите от предизборната кампания. 

Той допълни още, че няма да сменя външната министърка Теодора Генчовска (ИТН) за несправяне със задълженията, както съобщиха някои медии. Петков утре ще посети Северна Македония, за да участва в откриването на реновирания "Българският културен център Иван Михайлов" в Битоля.

"Отивам да покажа силната задача на българското правителство българската общност в Македония да бъде подкрепена. Работим заедно с правителството в Скопие да се вдигне приоритетът на тези хора в македонското общество", каза Кирил Петков.

По повод изявленията на членове на правителството в Скопие, че съществува документ за уреждане на спорните въпроси, с който РСМ е съгласна и чака отговор от България, премиерът каза, че не е видял такъв документ. А МВнР заявиха пред БГНЕС, че още през февруари т.г. България е информирала РСМ, че предложенията им не са приемливи и че разговорите следва да продължат.

По повод спасяването на българския кораб премиерът даде доста мъгляво обяснение относно българското участие в операцията:

"Истината, че през цялото време поддържахме контакта с българския кораб, с капитана съм говорил не знам колко пъти, даже съм включвал близки на моряците през моя телефон в неделен ден.

Имахме готова група, три пъти сме били в готовност да ги изкараме. Едновременно с това говорихме и с руската, и с украинската страна, защото не знаехме коя от двете страни ще завладее пристанието.

Когато се успокои боят, единият от мояците бе отишъл до руската част, и когато те дадоха прозорец от част и половина, съгласувах го с военното разузнаване и те ги поеха оттам."

Съпруги на моряците твърдят, че спасяването им е минало без участието на българското правителство, работодателят - обратното.