Футболистът на ЦСКА-София и на националния отбор Георги Йомов е дал положителна проба за анаболния стероид "дехидрохлорметилтестостерон", съобщи Националният антидопингов център на официалния си сайт.

Новината, че юношата на "Левски" - внук на легендата Тодор Барзов, е уличен в употреба на забранен препарат излезе в края на миналата седмица, след като той мистериозно отпадна от групата на "червените" за реванша с "Базел". 

Клубът бе уведомен от УЕФА, правата на национала са спрени за 90 дни, а той има срок до утре, 31 август, да даде обяснения.

Йомов е тестван след реванша от втория квалификационен кръг на Лигата на конференция срещу "Македония Гьорче Петров". Той започна като титуляр в срещата и се разписа за успеха с 4:0, който прати "червените" напред след равенството 0:0 в първия мач в Скопие.

Максималното наказание за употреба на такъв препарат е четири години. Което би означавало може би край на кариерата на Йомов, който е на 25 г.

За употребата на същото забранено вещество двама български хокеисти - Богдан Иванов и Максим Евтимов, бяха наказани тази пролет с лишаване от състезателни права за по три години. През март с дехидрохлорметилтестостерон бе хванат и капитана на хокейния ЦСКА Иван Ходулов.

А в средата на май Георги Йомов бе задържан от полицията заради инцидент на Околовръстното шосе, в което имаше престрелка с ранени. В инцидента участваха бащата (бизнесмен) и брата на футболиста, а на място е била и приятелката му - фолк певицата Ария.

Йомов отрече да е бил задържан и да се е замесвал в свада.