Квалификантът Даниел Галан сътвори сензация още в първия кръг на Откритото първенство на САЩ, побеждавайки четвъртия поставен Стефанос Циципас (Гърция) - 6:0, 6:1, 3:6, 7:5.

Колумбиецът, който за първи път игра в основната схема на турнир от Големия шлем, стигна до успеха при деветия си мачбол. Той започна двубоя с 11 поредни гейма, а Циципас не показа познатото си ниво и взе само пет точки на собствен сервис в първия сет.

Гъркът бе прегледан от физиотерапевт заради проблем с дясната ръка преди шестия гейм във втория сет. Той успя да намали след 6:3 в своя полза в третия сет и поведе с 3:1 в четвъртия, но допусна обрат до 4:5. Опита да се бори до самия край, но в крайна сметка се наложи рано да стегне куфарите в Ню Йорк.

Шампионът от 2016 г. Стан Вавринка също приключи участието си. Швейцарецът, който е преследван от контузии в последните години, се отказа в двубоя си срещу Корентен Муте при преднина на французина от 6:4, 7:6(7).

За втория кръг се класираха още петият поставен норвежец Каспер Рууд, който победи Кайл Едмънд (Великобритания) с 6:3, 7:5, 6:2 и канадецът Феликс Оже-Алиасим, номер 6 в схемата, след успех над Александър Ришард (Швейцария) с 6:3, 6:4, 3:6, 6:3.

В последния двубой от програмата за първия ден 23-ият в схемата Ник Кириос победи сънародника си от Австралия и добър приятел Танаси Кокинакис с 6:3, 6:4, 7:6(4) за два часа и три минути игра. Следващият му съперник ще бъде французинът Бенжамен Бонзи, надиграл друг французин Юго Умбер със 7:6(1), 6:1, 5:7, 3:6, 6:2.

Анди Мъри (Великобритания) тръгна победно с чист успех над Франсиско Черундоло (Аржентина) - 7:5, 6:3, 6:3. А шампионът Даниил Медведев (Русия) не срещна трудности срещу Стефан Козлов (САЩ) - 6:2, 6:4, 6:0.

20-годишната украинка Даря Снигур, която започна от квалификациите, поднесе изненадата пък при жените, отстранявайки седмата поставена Симона Халеп от Румъния с 6:2, 0:6, 6:4 на корт „Луис Армстронг“.

Халеп пристигна в Ню Йорк като една от фаворитките за титлата, след като по-рано този месец стана шампионка в Торонто. За Снигур това бе първо участие в основната схема на турнир от Големия шлем.

А Серина Уилямс, за която се предполага, че това ще е прощалният й турнир, даде знак, че не е готова да се раздели с тениса, след като се класира за втория кръг в "Куинс". 40-годишната Уилямс победи черногорката Данка Ковинич с 6:3, 6:3.

Успехът над 80-ата в света Ковинич бе едва втори за американката през годината, но подхранва увереността й в опита да стигне до 24-а титла от Големия шлем.

В изявлението си след двубоя Уилямс не каза категорично, че приключва с тениса.