Президентът Румен Радев, който е на официално посещение в Португалия, разказа на придружаващите го специално подбрани журналисти колко е впечатлен от португалския план за възстановяне и прилагането му, като заяви, че трябва да използваме техния опит в усвояването на средствата. 

"Първи предадоха своя план и едни от първите получиха своите средства. Това обсъждахме с премиера Антониу Коща, техния опит. Създали са около 60 консорциума между адмиинстрацията, науката и бизнеса, за да изпълнят високите цели на плана", каза президентът.

Радев разказа, че португалското правителство залага много на зеления водород, но като дори вече строи завод за двигатели за автобуси, камиони и впоследствие за коли.

Президентът поканил още кмета на Порто в България. 

Помолен да даде информация за извеждането на моряците  от Мариопул, Радев каза:

"Не трябва да имате съмнения, че правителството и отговорните институции правят всичко възможно да гарантират здравето и безопасността им. Към момента по-добре да ограничим разговорите по тази тема."

А относно Северна Македония той за пореден път призова правителството да се придържа към заключенията на КСНС, рамковата позиция на кабинета "Борисов" и декларацията на парламента.

"Надявам се да запазим тази политика, защото тя е единствената гаранция да имаме устойчивост и необратимост на процеса на интеграция на РСМ", каза Радев.

Ще ни отнеме много време и усилия, докато се справим с отхвърления от българския избиратели порочен.