Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в София, че българският план за възстановяване и устойчивост най-сетне е одобрен след неколкократно отлагане. 

"Още от днес ще работим по плана. Първите средства за проекти ще отпуснем от националния бюджет. След това очакваме съвсем скоро от ЕК и ЕКОФИН да оторизират самите плащания и реалните пари по плана да пристигнат до края на лятото. Този план ни дава стимул България да стане прозрачна и правова държава, за която всички си мечтаем", обяви премиерът Кирил Петков.

На церемонията по предаване на оценката на българския план Фон дер Лайен благодари за българската съпричастност към съдбата на бягащите от войната в Украйна, но и заяви, че "разчита на България" да позволим Република Северна Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС. Тя припомни, че има решение на Съвета на ЕС (прието и от България - б.р.) за започване на преговори, но въпреки това страната ни все още не одобрява преговорната рамка и техническия старт на процеса - провеждането на първа междуправителствена конференция ЕС-РСМ.

"Важни са обещанията към нашите партньори и разчитам на България - каза Фон дер Лайен по повод РСМ. - Темата за опазване на малцинствата е ключова стойност на ЕС, това е много важен момент. Всичко това ще предопредели бъдещето на Европа."

За намеренията премиерът да пусне РСМ да преговаря с ЕС до юни т.г. обществото информира лидерът на ИТН Станислав Трифонов и предупреди, че няма да прави компромиси с това. 

Попитана относно това как ЕС ще плаща за руските доставки, Урсула фон дер Лайен заяви:

"В договорите се казва, че плашането с Русия е или в евро, или в долари, ние ще ги спазваме. Трябва ясен анализ на президентския указ (на Путин за плащане в рубли - б.р.) и трябва да имаме обща позиция на ЕС, но дотогава ще плащаме в евро и в долари съответно."

"Този план ни дава голяма стъпка напред за енергийна независимост от Русия заедно с пускането на гръцката газова връзка", допълни Кирил Петков.

Фон дер Лайен похвали правителството, че това е един от най-зелените планове, който ЕК е получавала. Тя обаче изведнъж обвърза реформите по плана с приключването на Механизма за сътрудничество и проверка:

"Реформата на антикорупционната комисия и отчетността на главния прокурор са две важни стъпки, които са важни в механизма на сътрудничество и оценка, и така ще получите успех. Всяка една система трябва да има контрол и отчетност."

Припомняме, че през 2019 г., в последния доклад по Механизма Комисията написа, че "е на мнение, че извършеният от България напредък по линия на МСП е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС".

Окончателно политическо решение за спиране на механизма обаче все още няма, въпреки че не получаваме доклади и не ни проверяват за разлика от Румъния.

ГЕРБ реагираха след церемонията с упреци, че планът е бил крит от обществото, защото на стр. 116 е записано, че се предвижда от Българския енергиен холдинг да бъдат извадени едни от най-печелившите дружества в държавната енергетика, а именно Електроенергийния системен оператор и "Булгартрансгаз".
Тази промяна ще доведе до финансов колапс на държавната енергетика и е първа стъпка към приватизация на тези дружества, смятат бившите управляващи. Те наричат проекта за батериите за съхраняване на ток "спорен", а за него са предвидени една-десета от средствата, и се питат дали вече не са избрани фирмите-изпълнители.

Правителството дължи  и отговор  дали е създавана работна  група, която да поеме ангажимент  с точна дата за затваряне на централите от Маришкия басейн, казват още от ГЕРБ.