Вътрешният министър Бойко Рашков попадна като негативен пример в годишния доклад на САЩ за правата на човека по света, изготвен от Държавния департамент.

Поводът е негово интервю в бТВ през май м.г., след което той каза, че ако е собственик на бТВ, ще отстрани водещите Биляна Гавазова и Златимир Йочев. Гавазова вече не работи в бТВ.

"През май частната национална телевизия bTV излезе с декларация, в която изрази силна загриженост за медийната среда в страната, защото „служебни лица от всяко правителство нямат проблеми да атакуват публично журналисти... с неоснователни твърдения“.

Това беше в отговор на изявлението на служебния вътрешен министър Бойко Рашков в ефира на БНР от 17 май относно интервю, което даде по-рано по bTV, че ако е собственик, ще „отстрани” журналистите Биляна Гавазова и Златимир Йовчев, които са го интервюирали", пише в доклада.

Рашков даде оценката си на водещите в интервю за БНР след участието си в бТВ. Той обвини водещите, че искат да забранят Конституцията и да ограничат правата на хората по повод назначението на учредителка на партията на Васил Божков "Българско лято" Елена Павлова Фичерова-Караиванова за началник на политическия му кабинет като служебен вътрешен министър. 

"Видях каква не трябва да бъде журналистиката и вероятно начинът, по който Гавазова и партньорът ѝ (говори за водещите Биляна Гавазова и Златимир Йовчев - бел.ред.) водеха предаването, е доходна дейност. Чувах в техните уши техническите средства, с които им казваха точно какво да ме питат.

Толкова силен беше звукът в тези технически средства, че те не чуваха моите отговори и затова ми задаваха един въпрос няколко пъти. Не се учудвам, че България е на 112 място по свобода на словото. Ако съм собственик на тази телевизия, веднага ще ги отстраня от воденето на предаването", каза Рашков в интервю за БНР.

бТВ в декларация осъди изказването на Рашков тогава. 

В доклада на САЩ за човешките права е отбелязано и бавното разследване срещу полицаите, пребили протестиращи сещу правителството на Бойко Борисов под колоните на Министерския съвет, като е описано разследването на инцидента, включващ гаври със задържано момиче, снимано от блюстител на реда по голи гъди.  Отбелязано е, че полицията не е открила злоупотреба на сила срещу журналиста Димитър Кенаров на същите протести.

В България Държавният департамент посочва, че има сериозен проблем с правата на гражданите.

"Значителни проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за: насилие от страна на полицията, включително злоупотреба със свободата на събранията; произволни арести; сериозни проблеми със съдебната независимост; сериозни ограничения върху свободното изразяване, включително насилие и заплахи за насилие срещу журналисти, както и корпоративен и политически натиск върху медиите; сериозни корупционни прояви; нетолерантност и дискриминация спрямо ромите; насилие над деца; и престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, куиър и интерсексуални лица.

Властите предприеха стъпки за преследване и наказване на служители, които са извършили нарушения на човешките права и корупция, но действията на правителството са недостатъчни и безнаказаността е проблем", пише в доклада на САЩ.

Посочени са и редица случаи на злоупотреби в затворите - претърсване на голо на жена затворник в Сливенския затвор преди всяко хранене, лоши условия в арестите, бежанските центрове и психиатричните болници, продължителни арести без причина и внасяне на обвинителен акт, но документът отбелязва, че в момента в страната поне няма политически затворници.

Интересно е, че в документа не е отбелязано задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, което може да означава или че Вашингтон не вижда нарушение на правата му, или че американското посолство не е съобщило за него в грамите си до Вашингтон, или че докладът е бил готов към датата на задържането му, което е най-вероятната причина, тъй като той разглежда само случаи от 2021 г.

Документът припомня и случая с насилието над журналиста Слави Ангелов, като припомня, че тримата обвинени извършители са на свобода, докато чакат приключването на делото. 

Описан е и случаят с журналиста на свободна практика от Силистра Димитър Пецов, който миналата пролет беше задържан и обвинен заради открити наркотици в колата му, вече не се разследва за притежание на дрога. Вместо това местната Окръжна прокуратура се насочва към версията, че забранените вещества са му били подхвърлени с цел да бъде набеден.

По отношение политическите процеси се изтъква намесата на Турция в предизборната кампания в България и проблемите пред карантинираните граждани да упражнят правото си на глас за парламент миналото лято.

По отношение на корупцията докладът изтъква разкритията на служебните правителства за злоупотреби по времето на ГЕРБ.

"През юни министрите от служебното правителство съобщиха, че 8,6 милиарда лева (4,97 милиарда долара) договори (повече от 40 процента), възложени от държавни компании при предишното правителство от 2019 г., са използвали вътрешни процедури и не са преминали през процедури за обществени поръчки. Министърът на регионалното развитие даде пример, в който правителството отпусна над 1,5 милиарда лева (867 милиона долара) на държавната компания „Автомагистрали“, която възложи голяма част от парите на частни компании като авансови плащания за проекти, които не са стартирали още", пише в доклада.