Българската позиция относно европейската интеграция на Република Северна Македония остава непроменена.

Това обявиха във вторник от МВнР "във връзка с появила се невярна информация в медиите".

Снощи външната министърка на Германия Аналена Бербок ("Зелените") съобщи, че иска РСМ да започне преговори през първата половина на тази година и съобщи, че се видяла с българската си колежка Теодора Генчовска и тя се съгласила, че в тази ситуация РСМ трябва да започне преговори възможно най-бързо. От българското МВнР тогава не съобщиха какво е говорила Генчовска. Позиция оттам дойде чак днес и то след като се чуха искания за оставка на министърката, която е от квотата на ИТН в правителството.

По отношение на началото на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС, от ключово значение за България е постигането на необратими резултати в поддържането на добросъседските отношения и получаването на ясни гаранции в рамките на процеса на преговори на ЕС за по-нататъшно изпълнение на Договора за добросъседство от 2017 година. Очакваме конституционни гаранции за спазването правата на българите в Република Северна Македония, посочват от МВнР.

Водещи за българската страна са резултатите, а не обвързването с конкретни срокове, пише още в позицията на министерството. 

 
По-рано днес евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки поиска оставката на Генчовска, ако се окаже, че тя е обещала пускането на Македония в ЕС по време на Съвета "Външни работи" в Люксембург. А от "Възраждане" се обявиха за предсрочни избори, които да послужат и като своеобразен референдум дали българите искат да се пращат оръжия за Украйна и да бъде ли пусната Република Северна Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз. Аргументът на националистическата партия - правителството системно предавало националните интереси.

Оттам били против замесването в конфликта "между  два братски за нас народа" чрез предоставянето на оръжия на един от тях, както и против признаването на "историческата фалшификация като компромис, за да тръгнат преговорите на РСМ с Европейския съюз".