• Съдебната реформа все още не е тръгнала с конкретни законопроекти в НС;

• Избраната временна конституционна комисия дори още не е свикана на първо заседание;

• Висшият съдебен съвет очевидно се кани да отхвърли всички искания за освобождаването на главния прокурор Гешев;

• Има основателни съмнения за готвено бламиране от определена партия на законопроекта за промени в Закона за съдебната власт, с който се предвижда закриване на специализираните съдилища и прокуратури.

Това са някои от точките, изредени днес в отворено писмо от инициатива "Правосъдие за всеки", с което оттам обявяват, че връщат редовните си протести пред Съдебната палата.

Протестите им имаха неколкомесечно прекъсване. Следващата дата е утре - 18:30 ч, пред Съдебната палата.

"Нужно е да покажем и докажем, че гражданското общество стои твърдо зад исканията си за освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор и смяна на абсолютно непригодния състав на ВСС, както и за провеждането на реална, а не декларативна съдебна реформа, гарантираща независимостта на съда и върховенството на правото", пишат оттам.

Ето и пълното изявление:

Уважаеми колеги,

Половин година след последния ни протест под наслов "Правосъдие без Каскет" дойде време да се съберем отново. Съдебната реформа все още не е тръгнала с конкретни законопроекти в Народното събрание; избраната временна Конституционна комисия дори още не е свикана на първо заседание; Висшият съдебен съвет очевидно се кани да отхвърли всички искания за освобождаването на главния прокурор Гешев, чиято власт е все така безконтролна и безотчетна, а "прокурорското правосъдие" е все така избирателно, с оглед политически и олигархични интереси.

Имаме основателни съмнения за готвено бламиране от определена партия на законопроекта за промени в Закона за съдебната власт, с който се предвижда закриване на специализираните съдилища и прокуратури, на второ четене в Правна комисия или поне за планирано отлагане влизането в сила на Закона. И този най-чакан закон явно е продукт на опити за политически сделки, което е срамно и недопустимо!

Нужно е да покажем и докажем, че гражданското общество стои твърдо зад исканията си за освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор и смяна на абсолютно непригодния състав на ВСС, както и за провеждането на реална, а не декларативна съдебна реформа, гарантираща независимостта на съда и върховенството на правото!

Очакваме ви в сряда, 13 април, от 18,30 ч. пред Съдебната палата!