Великобритания проверява твърденията за химическа атака в обсадения от руските въоръжени сили украински град Мариупол, каза британската министърка на външните работи Лиз Тръс, цитирана от Франс прес.

Пристанището на Азовско море има стратегическо значение. Градът е обсаден от повече от един месец и постъпват съобщения за катастрофална хуманитарната ситуация там, предаде агенцията, цитирана от БТА.

"Информации сочат, че руските сили може да са използвали химически агенти при нападение срещу населението на Мариупол. Работим спешно с нашите партньори, за да проверим (тези сведения)", написа Тръс в Туитър. Тя подчерта, че всяка употреба на химически оръжия "би представлявала брутална ескалация в този конфликт, и ние ще потърсим отговорност от (руския президент Владимир) Путин и неговия режим".

Украинската депутатка Иванна Климпуш обвини Русия, че е използвала "неизвестно вещество" в Мариупол, където няколко човека получили дихателна недостатъчност. "Твърде вероятно химически оръжия", написа тя в Туитър.

По-рано отрядът "Азов", който отбранява Мариупол, каза, че руски дрон е разпръснал "токсично вещество" върху военни и цивилни в града. В резултат няколко души получили респираторни и неврологични проблеми.

Франс прес отбелязва, че не може да провери тези твърдения по независим път.

Украинските информации за възможна употреба на химически оръжия в Мариупол дойдоха в момент, когато руските сили изглежда са на път да установят контрол върху града.

Украйна не разполага с оръжията, които са й нужни, за да спаси Мариупол, заяви късно вчера украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от ДПА.

Агенцията отбелязва, че сепаратистите в Източна Украйна от седмици водят с руска подкрепа ожесточени боеве с украинските сили за стратегически важното пристанище.

Вчера ръководителят на провъзгласената от бунтовниците Донецка народна република Денис Пушилин обяви, че градът е превзет. Командващият украинските въоръжени сили Валерий Залужний обаче каза, че връзката с бойците, които отбраняват Мариупол, не е прекъсната.

Западни военни експерти от своя страна констатират, че руските сили напредват в условията на градски боеве.

Сепаратистки лидер намекна за употреба на химическо оръжие

В токшоу по руската държавна телевизия говорителят на самообявилата се Донецка народна република Едуард Басурин намекна за използване на химическо оръжие за атака на стоманодобивен завод в Мариупол, който е крепост за украинските сили, предаде Си Ен Ен.

„Азовстал“ е завод, построен по времето на Съветския съюз“, каза Басурин. „Той е направен от много бетон и желязо. Там има многоетажни подземни етажи, така че няма смисъл да превземате тази цел с щурм. Защото можете да загубите много от войниците си, а врагът няма да понесе същите загуби".


„Така че в момента трябва да се справим с блокадата на този завод, да намерим всички изходи и входове - това е възможно - продължи той. - И тогава да се обърнем, мисля, към химическите войски, които ще намерят начин да изпушат къртиците от техните дупки."

ЕК: Това е военно престъпление

„Употребата на химическо оръжие е напълно неприемлива и представлява опасност и за нашата сигурност“, заяви говорителят на Европейската комисия Набила Масрали.

Така тя отговори на въпрос дали ЕК разследва твърденията за използването му от руските военни в Мариупол. Масрали припомни, че това е нарушение на конвенцията за забраната на химическите оръжия, от които Русия също е част, и определи употребата им като военно престъпление и сериозно нарушение на международното хуманитарно право. Тя увери, че на отговорните ще се потърси сметка и че не за първи път руските сили използват такива оръжия.

Същевременно Масрали уточни, че все още не са направени заключения по случая и че Комисията продължава да следи ситуацията.

Лондон: "Всички варианти са на масата"

Западът ще реагира по всички възможни начини, ако Русия използва химическо оръжие в Украйна, заяви днес британският министър на въоръжените сили Джеймс Хийпи, цитиран от Ройтерс.

"Има някои неща, които излизат извън всякакви граници, и употребата на химическо оръжие ще получи отговор, като всички варианти са на масата, що се отнася до това какъв би бил отговорът", каза той пред телевизия "Скай нюз".  

Хийпи обаче подчерта, че засега британското разузнаване не може да потвърди твърденията за използвано химическо оръжие от руската армия в Украйна. На въпрос на радио Ел Би Си дали би изключил разполагането в такъв случай на британски или натовски войници на украинска територия министърът отговори:

"Не, всички варианти са на масата".