Русия няма да спира своята "специална военна операция" в Украйна заради поредния кръг от мирните разговори, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс и БТА.

В интервю за руската държавна телевизия "Россия-24" той каза, че не вижда смисъл от продължаването на разговорите с Украйна и затова военните действия ще продължат. Лавров припомни, че президентът Путин е бил разпоредил спиране на боевете по време на първия кръг от мирните разговори между руската и украинската делегация и подчерта, че сега позицията на Москва е променена.

"След като се убедихме, че украинците не планират реципрочност, бе решено по време на следващия кръг от разговори да няма пауза (във военните действия), докато не бъде постигнато окончателно споразумение", заяви първият дипломат на Русия.

Руски представители твърдят, че мирните разговори с Украйна не напредват, както биха желали, и обвиняват Запада, че торпилира преговорите с отправяните обвинения за военни престъпления, извършвани от руската армия. Москва отхвърля тези критики.

Миналата седмица Лавров обвини украинската страна, че е представила "неприемлив" проект за мирен план, който според него се  различава от дотогавашните договорености. Киев отхвърли думите на Лавров като тактически ход, който подкопава украинската позиция и отклонява вниманието от военните престъпления на руската армия в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Лавров освен това каза, че Русия ще продължи да защищава с всички правни методи своите граждани, подложени на тормоз в чужбина, допълни ТАСС.