Сан Марино назначи първия открито хомосексуален държавен глава. 58-годишният Паоло Рондели ще бъде един от двамата капитан-регенти, предаде "Гардиън".

Рондели е депутат в парламента и е бил посланик на страната в САЩ в продължение на девет години - до 2016 г. Той е и ЛГБТ активист.

Въпреки че капитан-регентите заемат най-високопоставената позиция в Сан Марино, те не притежават изпълнителна власт. Другият капитан-регент, Оскар Мина, заемаше същия пост и през 2009 г. Двамата ще изкарат шестмесечен мандат.

Сан Марино е основана през 301 година и е една от малкото европейски градове-държави, оцелели до наши дни, заедно с Андора, Лихтенщайн и Монако. Той е дом на по-малко от 35 000 граждани.

Министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел и сръбската премиерка Ана Бърнабич също са хомосексуални, но те са правителствени ръководители, не държавни глави.

Назначаването на Рондели е важна стъпка в развитието на Сан Марино, където хомосексуалността се наказваше със затвор до 2004 г. Еднополовите бракове в страната бяха легализирани през 2016 г., а абортите - през миналата година.