Най-големият сайт за видеосподеляне YouTube затвори канала на руската Дума, долната камара на парламента им, съобщи Google.

"Google се посвещава на спазването на санкциите и търговските закони. Ако открием акаунт, който нарушава нашите правила за употреба, вземаме нужните мерки", коментират от компанията, собственик на YouTube, пред "Политико".

Това действие на техногиганта идва след новата порция санкции от САЩ, Великобритания и Евросъюза заради масовите убийства в Буча миналата седмица. Не е ясно обаче точно какво е предизвикало блокирането на канала сега.

Очаквано, руският регулатор Роскомнадзор поиска връщане на канала и заплаши да спре YouTube в страната за пореден път.

"САЩ иска да придобие монопол върху промотирането на информация. Не можем да позволим това да стане", обяви говорителят на Думата Вячеслав Володин в Телеграм.

Много млади руснаци - създатели на съдържание - разчитат на сайта за публикуване на своите произведения. А от миналия месеч те вече не могат да монетизират видеата си за руската публика, само ако създават съдържание за международните потребители. YouTube от самото начало блокира финансираните от руската държава пропагандни канали RT и Sputnik и игнорира заплахите на Роскомнадзор.