Австрийският канцлер Карл Нехамер каза днес в Киев, че очаква ЕС да приеме още санкции срещу Русия, но защити позицията на страната си, която е против спирането на доставките на руски газ, предаде Асошиейтед прес.

Нехамер стана днес поредният европейски лидер, посетил Киев и срещнал се с президента Володимир Зеленски. На пресконференция след разговорите им Нехамер каза, че ЕС ще продължава да разширява санкциите срещу Москва, докато войната спре и че последният пакет от санкции, приет тази седмица, "няма да е последният". Той призна, че "докато умират хора, никои санкции не са достатъчни".

Австрия получава повечето природен газ, който използва, от Русия и е една от страните, които са против идеята за отказ от руския газ. Днес в отговор на въпрос Нехамер каза, че санкциите на ЕС стават все "по-прецизни", но добави, че те са ефикасни, "когато удрят по тези, срещу които са насочени, а не отслабват онези, които ги налагат, срещу този, който води война".

Във военно отношение Австрия е неутрална страна и не е член на НАТО.

Нехамер е в Киев непосредствено след председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и външнополитическия ръководител на ЕС Жозеп Борел, които бяха там вчера. При пристигането си в Украйна австрийският канцлер каза пред журналисти, че зверствата в Буча трябва да бъдат цялостно разследвани от независими международни експерти. Той заяви, че целта на посещението му е да окаже хуманитарна и политическа подкрепа.

Австрия, която не членува в НАТО, засега е предоставила помощ, включително 10 000 каски и 9000 бронежилетки за мирното население.