12 автобуса с повече от 500 украински граждани чакат над 10 часа да преминат регистрация за временна закрила на ГКПП „Дуранкулак“, предаде БНР.

Потокът от бягащи от войната в Украйна се е увеличил през последните 24 часа двойно, като пунктовете за обработка на документи на границата са едва пет въпреки твърденията на ресорната вицепремиерка Калина Константинова (ПП), че правителството се справя много добре с организацията.

За щастие стотиците украинци, предимно жени и деца, се посрещат на границата от доброволци на БЧК и неправителствени организации. 

"Над 10 часа се налага да чакат за регистрация за временна закрила украинските граждани, влезли в България през ГКПП "Дуранкулак". На пункта те се посрещат само от доброволци -  разказва Георги Георгиев от БЧК. - Казват, че има нечовешки условия. Изморени, с малки деца, търсят постоянно телефони, горещи телефони да се оплачат. Искат да се свържат с посолството на Украйна да разкажат какво е тук на границата."

Над 500 човека чакат и в момента за документи, като капацитетът на пунктовете за регистрация е за около 450 човека на денонощие.

И днес нито един автобус не се допуска да влезе в България, без да е преминал през задължителна регистрация.

Доброволците апелираха за помощ и от държавата за осигуряване на хранителни продукти и хигиенни материали.

"Всичко е само доброволци и неправителствени организации. Държавата нищо не е доставила досега", каза Георги Георгиев.