Колоездачната обиколка на България ще има рекорден награден фонд от 25 000 лева и обща дължина от 801 километра, съобщиха организаторите на пресконференция. 69-ият тур започва този уикенд в столицата.

Общо 128 клубни и национални отбора са изразили желание за участие в Обиколката (27 август - 1 септември). На старт се очаква да застанат около 20 отбора и приблизително 120 колоездачи.

Сред участниците са националните отбори на България, Сърбия и Република Северна Македония.

Българският тим е съставен от трима колоездачи от клуб “Несебър” и трима, които карат за френския “Мартик”. От клубните отбори най-впечатляващото име е това на американския проконтинентален тим “Ново Нордиск”, но много силни заявки дават и полските “Востер” и “Мазовше”, които участваха в Обиколката на Дания, както и германският “Пи енд Ес Беноти”, който е лидер в Бундеслигата.

Победителите в последните две издания на състезанието - полякът Патрик Стош (“Востер”) и германецът Имануел Щарк (“Пи енд Ес Беноти”) са сред заявените участници.

Обиколката ще започне с еднокилометров пролог около храм-паметника "Свети Александър Невски" на 27 август. Откриването е от 16:00 часа, организаторите са предвидили програма, както и изложба на ретро велосипеди по повод 120 години колоездене в България.

Първият етап е на 28 август от София до Пловдив (177 км). На 29 август е вторият етап - Пловдив (Граф Игнатиево) - Троян. 

На 30 август ще бъдат проведени два полуетапа: Троян - Габрово, а след това и Трявна - Сливен. Предпоследният четвърти етап е на 31 август: Сливен - Бургас, а Обиколката ще завърши на 1 септември с отсечката Чирпан - Момчилград.

Финалният етап за пръв път ще изпрати Обиколката на България в Родопите.

"Цялата обиколка струва около 350 хиляди лева. От Министерството на младежта и спорта ни отпуснаха 172 хиляди лева, като само охраната от страна на полицията ще ни излезе към 220 хиляди лева, заяви президентът на Българската федерация по колоездене Драгомир Кузов. 

"Това прави организирането на подобно събитие изключително трудно, а без помощта на нашите спонсори - невъзможно. В много държави в чужбина охраната на колоездачните състезания се поема от общините, през които се преминава. За съжаление в България не е така. Говорили сме с предишното ръководство на министерството по този въпрос и се надявам след изборите да се намери някакво решение.”

За втора поредна година Обиколката на България ще бъде предавана по телевизия B1B Box, а прологът в събота ще върви по БНТ 3.