Представяме ви най-важното от събитията покрай руската военна агресия в Украйна през изминалата нощ:

Украинският президент Владимир Зеленски определи ракетния удар по железопътна гара в Източна Украйна като руско военно престъпление и призова за „твърд глобален отговор“. Най-малко 52 души, включително пет деца, загинаха при ракетния удар по гара Краматорск. САЩ смятат, че Русия е използвала балистична ракета с малък обсег на гарата. Русия отрече отговорност.


Две агенции на ООН призоваха за „спешни действия“, за да помогнат на приблизително 1000 моряци, блокирани в украински пристанища и води, с намаляващи доставки. Около 6665 цивилни бяха евакуирани по хуманитарни коридори в петък, като по-голямата част от тях бяха спасени от Мариупол и Бердянск.


Руските войски са „депортирали насила“ над 600 000 украинци, включително около 121 000 деца, в Русия, каза украинският комисар по правата на човека Людмила Денисова. Денисова каза още, че жителите на временно окупирания град Изюм в Харковска област са принудително преместени в Русия.


Някои руски военни части са претърпели големи загуби, каза висш служител на отбраната на САЩ, а Пентагонът изчислява, че бойната мощ на Русия е между 80% и 85% от нивата преди нахлуването. Министерството на отбраната на САЩ очаква Русия да насочи вниманието си към региона на Донбас и Източна Украйна.


Международните цени на хранителните стоки, включително зърнени храни и растителни масла, достигнаха най-високите си стойности през март на фона на руската война в Украйна. Конфликтът причинява огромни смущения, заяви ООН в петък, заплашвайки милиони хора в Африка, Близкия изток и на други места с глад и недохранване.


Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща да предложи на президента на Украйна Владимир Зеленски по-бърз старт на кандидатурата на страната му да стане член на ЕС. На съвместна пресконференция със Зеленски Фон дер Лайен каза: „Няма да е въпрос на години, за да се формира това мнение, а мисля, че е въпрос на седмици“.


Криминалистите започнаха да ексхумират масов гроб в украинския град Буча, опаковат в черни пластмасови чували телата на цивилни, които според официалните лица са убити по време на руската инвазия. Откакто руските войски се оттеглиха от Буча миналата седмица, украинските власти казват, че стотици цивилни са открити мъртви.


Министерството на правосъдието на Русия отмени регистрацията на 15 чуждестранни организации, включително Amnesty International и Human Rights Watch. Министерството посочва в изявление, че руските звена на организациите „бяха изключени поради откриване на нарушения на действащото законодателство на Руската федерация“.