Русия върви към най-дълбоката си депресия от времето на разпада на Съветския съюз, обяви британското правителство, цитирано от Ройтерс, пише БТА. 

Според Лондон най-малко 275 милиарда паунда (358,5 милиарда долара) руски активи са били замразени като следствие от наложените през последните седмици санкции.

Разточителният стил на живот на вътрешния кръг на Кремъл ще бъде допълнително засегнат с наложените санкции на дъщерите на Путин и неговия външен министър Сергей Лавров, се посочва в съобщeнието на британското правителство.

Междувременно стана ясно, че досега повече от половината държави от ЕС са съобщили на Европейската комисия за предприетите мерки в отговор на наложените от ЕС санкции срещу представители на Русия и Беларус заради войната в Украйна.

Запорирано е имущество на стойност 29,5 милиарда евро, включително лодки, вертолети, недвижими имоти и произведения на изкуството, на стойност почти 6,7 милиарда евро. Предотвратени са преводи за около 196 милиарда евро, се посочва в съобщение на комисията.

Работната група на ЕК, която следи прилагането на санкциите, ще има тази седмица среща с представители на САЩ и Украйна за осигуряване на международно сътрудничество в тази област. Ще участват ръководителят на американската KleptoCapture Task Force (подразделение на американското министерство на правосъдието на САЩ - бел. ред.) и високопоставен представител на прокуратурата на САЩ.

Една от целите на работната група е да проучи връзките между имуществото, собственост на санкционираните, и извършването на престъпления, се отбелязва в съобщението.