Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съветът на ЕС прие днес пети пакет от санкции срещу Русия - най-суровите досега. Те са наложени заради войната срещу Украйна.

За първи път се налага забрана за вноса на въглища от Русия, както и за влизането на плаващи под руски флаг кораби в пристанищата на ЕС. Забраната засяга и вноса на водка от Русия в ЕС.

Пълни подробности ще има след публикуването на решението в Официален вестник на ЕС.

Пакетът включва:

Забрана за купуване, внос или трансфер на въглища и други твърсди изкопаеми горива в ЕС, ако произходът им е от Русия или са изнесени оттам. Мярката влиза в сила на 22 август. В момента вносът на въглища от Русия в ЕС възлиза на 48милиарда евро годишно;

Забрана за достъп до пристанищата в ЕС на кораби, регистрирани под руски флаг. Изключения се допускат за селскостопански и хранителни стоки, хуманитарна помощ и енергия;

Забрана за всякакви руски и беларуски сухопътни транспортни оператори. Те няма да могат дори транзитно да превозват стоки през ЕС. Изключения представляват фармацевтични, медицински, селскостопански и хранителни продукти, включително пшеница, както и сухопътни превози с хуманитарни цели;

Допълнителни забрани за износ,засягащи самолетно гориво и други стоки като квантови компютри и високо технологични полупроводници, електроника от висок клас, софтуер, оборудване за превоз. Налага се забрана за внос на продукти като дървесина, цимент, торове, морски храни и алкохол. Забраните възлизат на 10 милиарда евро за износа и 5,5 млрд. за износа;

(Само преди месец от Европейската комисия твърдяха, че санкциите срещу Русия няма да обхватат забраната за водка. Това обаче важеше за четвъртия пакет от санкциии – б.р.)

Поредица от целенасочени икономически мерки, целящи засилване на съществуващиге в момента ограничения и да затворят „вратичките“. Става дума за забрана за участието на руски компании в обществени поръчки в страните от ЕС, изключването на всякаква финансова помощ – европейска или национална - за руски обществени органи, разширяване на забраната върху депозити в криптопортфейли, както и забрана на продажбата на банкноти и прехвърляеми ценни книжа, деноминирани във всякаква официална валута в страните членки на територията на Русия и Беларус, или на което и да ило физическо или юридическо лице в тези две държави.

Съветът реши също така да санкционира компании, чиито продукти или технологии са изиграли роля в нахлуването в Украйна, видни олигарси и бизнесмени, високопоставени служители на Кремъл, разпространители на дезинформация, както и членове на семействата на санкционирани преди това лица.

Забраняват се всякакви трансакции на 4 основни руски банкиу чийто дял на банковия пазар в страната възлиза на 23 на сто. Сега ще бъдат замразени и сметките им, което ще ги отреже изцяло от достъп до пазарите в ЕС.

Коментари

путлер е антихриста

газа и нефта кога?

Особености на руската спецоперация

Сега ще има много водка за фронтоваците...

Отново в тайгата

Това е добре за москалските племена. Ще имат повече въглища за огнищата под леглата и повечко самогон на завтрак. Кой каза,че подуралската орда не харесва ЕС ?!

сега е момента

да заместим руската водка в българска ракия в Западна Европа и Сев. Америка!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.