Конгресът прие в четвъртък законопроект, с който забранява вноса на петрол и газ от Русия. Това е най-новата мярка на САЩ в опитите им да изолират Кремъл за руската инвазия в Украйна.

Горната камара прие закона с пълно единодушие от 100-0 гласа. След това Камарата на представителите го одобри с 413 гласа "за" и 9 "против" и го изпрати на бюрото на президента Джо Байдън.

Законът забранява вноса на петрол, газ, въглища и други енергийни ресурси от Русия. Байдън издаде по-рано указ с подобно съдържание, но кодифицирането на мярката от Сената прави последващата отмяна на закона много по-трудна. 

С огромна подкрепа в Сената също бе отменен статута на Русия на "най-облагодетелствана нация". Америка прекъсва и нормалните търговски отношения с Беларус, ключов руски съюзник.

"Този ​​пакет цели да използва всеки инструмент за икономически натиск върху Владимир Путин и неговите приближени олигарси", каза демократическият сенатор на Орегон Рон Уайдън в изявление относно мерките. "Путинова Русия не заслужава да бъде част от икономическия ред, който съществува от края на Втората световна война", подчерта той.